U trendu

Vučić: Završena Nacionalna referentna laboratorija

 Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Skupštini Srbije da je danas završena Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici, koja bi uskoro trebala da počne da radi.

U pitanju je laboratorija koja je počela da se gradi pre deset godina, za koju je Evropska unija do sada donirala oko sedam miliona evra.

„Laboratorija je danas konačno završena“, rekao je Vučić u plenumu.

Premijer je obavestio poslanike i da će dve trećine duga prema Gaspromu, odnosno prema NIS-u, biti isplaćeno „u kešu do kraja godine“.

On je kazao da je dug prema NIS-u bio 496 miliona, ali da je kroz pregovore sveden na 303 miliona evra. 

Prema njegovim rečima, u pitanju je zajednički dug za „Petrohemiju“ i „Srbijagas“ prema ruskoj kompaniji.

„Ruskim partnerima dugujemo još 16 miliona, i to ćemo da isplatimo najkasnije za mesec dana“, rekao je Vučić. 

Govoreći o poskupljenu cigareta, on je istakao da to nema nikakve veze s vladom i da se to neće dogoditi zbog akciza.

„Poskupeće cigarete, možda, zato što proizvođači žele da zarade više, a ne zbog ugovornih obaveza zbog akciza, dozvolićete da kažem da se više puši nego ranije i da hoće da povećaju cenu, to nema nikakve veze s vladom“, rekao je premijer, koji je u parlament došao oko 17 sati i napustio skupštinsku salu sat vremena kasnije.

Konstatovao je da poslanika opozicije ima svega „pet-šest“, ali da je zadovoljan što su tu poslanici vladajuće većine, kojima je poručio da budu ponosni na sebe, jer se bore za normalnu i pristojnu Srbiju.

Po povredi poslanika javila se poslanica opozicione Demokratske stranke Aleksandra Jerkov, koja je istakla da se javila za reč kada je premijer počeo da govori, a da joj nije omogućeno da mu se obrati.

Ona je navela da premijer sebi dozvoljava ono što ne sme – da je kazao da poslanici pričaju gluposti o „Srbijagasu“, posle čega ju je predsednica parlamenta Maja Gojković obavestila da joj je isteklo vreme od dva minuta.

„Vi ste Vaše vreme potrošili, toliko su vam građani dali, ma koliko se ja trudila da razvučem vreme za demokratiju“, rekla je Maja Gojković.

Premijer je ipak odogovrio na primedbu Aleksandre Jerkov o „Srbijagasu“, naglasivši da ne misli da je to divno i odlično preduzeće, veće da je ono opterećeno brojnim problemima i ogromnim dugovanjima.

„To je funkcionisalo tako što oni isporuče gas, toplane naplate od gradjana, a ‘Srbijagasu’ ne daju ni dinar. Država je urušavala sva svoja preduzeća. Ja sam samo rekao da ‘Srbijagas’ danas ni dinar ne kasni u obavezama prema ruskom partneru”, odgovorio je Vučić.

On je kazao i da mu u parlamentu nedostaje smenjeni šef poslaničke grupe demokrata Borislav Stefanović i poručio da će dođi opet u Skupštinu.

„Tačno je da bih mogao i ćešće da dolazim, to je moja obaveza, ali sam premijer koji sam najviše proveo u Skupštini, pa tako i nastavljam. Uvek mi dobro doće da dodjem u Skupštinu kada imam probleme, gde ćete moći da me pobedjujete koliko hoćete, kao što radite na društvenim mrežama“, rekao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.