U trendu

Vučić:Srbija se gnuša onih koji su učestvovali u zločinu u Srebrenici

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas, uoči odlaska na komemorativni skup u Potočare, da Srbija, jasno i nedvosmisleno, osuđuje „užasni“ zločin u Srebrenici i da se gnuša onih koji su u njemu učestvovali.

„Dvadeset godina je prošlo od stravičnog zločina koji se dogodio u Srebrenici. Ne postoje reči kojima bilo ko može da izrazi žal i tugu za nastradalima, kao i bes i ogorčenje prema onima koji su taj monstruozni zločin počinili. Srbija, jasno i nedvosmisleno, osuđuje taj užasni zločin, gnuša se onih koji su u njemu učestvovali i nastaviće da ih privodi pravdi“, naveo je premijer u pismu upućenom javnosti povodom 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

Vučić je istakao da ima obavezu da se pokloni srebreničkim žrtvama i da je to čin „kojim se određujemo prema budućnosti“.

„A ta naša zajednička budućnost, nikako ne može da bude žrtvovana zbog bilo čije lične ili nacionalne sebičnosti. Toga ne sme da bude među tolikim grobovima. Odluka da kao predsednik Vlade Srbije odem u Srebrenicu mnogo je više od politike, i mnogo više od bilo kakvih političkih igara, i od stavova, pritisaka, i onih da dođem, i onih da ne dođem“, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija i njena vlada žele da žive i zajedno rade s Bošnjacima radi budućnosti.

„Mi želimo da počnemo da verujemo jedni drugima. Želim, u ime Srbije, dakle, svima nama, i to najiskrenije, budućnost, i mislim da je to, danas i najviše što možemo da učinimo za svu nesrećnu prošlost. Moja ruka je pružena, i ostaće takva, bez ikakve politike i bez obzira na eventualnu kaznu ili nagradu. To je moja dužnost, i moja sveta obaveza i pred onima koji su stradali, i pred onima koji dolaze da umesto njih žive. I jednima neka je večna slava, a drugima večni mir. Sve manje od toga, bila bi uvreda i svim našim žrtvama“, navodi se u pismu premijera.

Vučić će danas prisustvovati komemorativnom skupu u Potočarima, kojim će biti obeležena 20. godišnjica zločina u Srebrenici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.