U trendu

Vuk Stanković: Savez SDS i LDP stvoren iz političke nužnosti

Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je večeras da savez Socijaldemokratske stranke (SDS) i Liberalno demokratske partije (LDP) predstavlja udruživanje iz političke nužnosti i pokušaj povratka na političku scenu lidera te dve stranke.

„Radi se o pokušaju povratka na političku scenu nekada istaknutih figura Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića. Oni smatraju da im u istorijskom političkom smislu malo gori pod nogama, pa su razloge zbog kojih su se nekad rastali stavili po strani“, rekao je Vuk Stanković agenciji Beta. 

On je podsetio da je LDP nastao kao kritika Tadićeve politike i dodao da su se sada stvari zanačajno promenile i da se obojica prilagodjavaju novim okolnostima na političkom tržištu Srbije. 

Prema njegovoj oceni, oni će se obratiti onom delu biračkog tela koji je ušao u apstinenciju od drugog kruga izbora 2012. godine, ali ostaje pitanje sa kojom platformom, rešenjima i kadrovima. 

„Oni ne mogu da budu lideri nove koalicije, jer za nove pobede su potrebni novi ljudi, a Tadić i Jovanović to nisu. Oni žele da artikulišu gradjansku inicijativu ovoj vlasti, ali da bi to uradili moraju da otvore prostor i za nove mlade ljude što će im biti otežano zbog zasićenosti biračkog tela sa njima dvojicom, ali i slabijom stranačkom strukturom“, naveo je Vuk Stanković.

On je kazao i da se ideološki prostor jako suzio, jer sadašnja vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem vodi reformsku evropsku agendu, za koju su se Tadić i Jovanović zalagali.

„Mere štednje koje su na snazi su liberalni koncept koji je zastupao LDP i simbolički gledano održani su važni dogadjaji poput Prajda, zatim Vučić je bio u Srebrenici i razvija ideju regionalnog pomirenja za šta su se i Tadić i Jovanović zalagali. Tako da im je ideološki manevar vrlo sužen“, rekao je Vuk Stanković. 

Sama kritika sadašnje vlade i Vučića, kako je dodao, daje ograničeno dejstvo, ne mobiliše mnogo ljudi u politiku, te su im potrebni novi obrasci komunikacije, nove ideje i novi ljudi.

SDS i LDP dana su ozvaničile predizborni savez čiji je cilj, kako su rekli, borba za modernu Srbiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.