U trendu

Vukadinović: Savez za Srbiju može zaustaviti trend pretvaranja Srbije u jednopartijsku državu

Politički analitičar Djordje Vukadinović ocenio je danas da je formiranje Saveza za Srbiju važan dogadjaj za političku, posebno opozicionu scenu Srbije, koji kako je rekao, može zaustaviti tendenciju pretvaranja Srbije u jednopartijsku državu.

Vukadinović je agenciji Beta rekao da je u situaciji u kojoj politička scena Srbije poslednjih godina neumitno klizi ka jednostranačju i jednoumlju, sve što nagoveštava ukrupnjavanje i jačanje opozicije „važan dogadjaj, nezavisno od toga da li su vam ideje i ličnosti koje su se tu okupile bliske ili ne“.

„Formiranje Saveza za Srbiju je dogadjaj koji možda neće imati baš istorijski značaj kao što to njegovi osnivači žele da predstave, ali je u ovom, dosta delikatnom političkom trenutku za zemlju, svakako važna vododelnica na srpskoj političkoj sceni koja poslednjih godina u velikoj meri ide ka jednostranačju i jednoumlju“, ocenio je Vukadinović.

On je kazao da će osnivanje opozicionog bloka zaustaviti ili bar otežati trend „potpunog urušavanja srpske političke scene“ ali je i dodao da je još uvek pitanje da li će to označiti i početak kraja dominacije Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke (SNS).

„Važno je što su akteri Saveza za Srbiju ili bar neki od njih, makar i sa zakašnjenjem uvideli da je ukrupnjavanje opozicije jedini put suprotstavljanja apsolutnoj i sve apsolutnijoj domanaciji SNS-a i što su učinili nešto što je verovatno trebalo biti uradjeno pre beogradskih pa i pre poslednjih parlamentarnih izbora. To je u izvesnoj meri zakasneli gest, ali ipak korak u dobrom pravcu“, ocenio je Vukadinović.

On je naveo da budućnost tog opozicionog bloka zavisi od toga da li će njegovi osnivači u prvim nedeljama „spolja i iznutra“ uspeti da deluju kao tim, da li će zajednički raditi na tačkama programa oko kojih su se saglasili i da li će biti otvoreni prema mogućnostima daljeg proširenja saveza.

„Prvih par nedelja Saveza za Srbiju biće presudne za njegovu budućnost jer će njegovi osnivači morati da izdrže ne samo pritisak i optužbe režima, što je i očekivano, već i izvesne sumnje njihovih sopstvenih glasača i simpatizera u smislu da li je to sabiranje ‘baba i žaba’ i da li je u pitanju samo želja da se predje cenzus“, naveo je Vukadinović.

Po njegovim rečima, akteri Saveza za Srbiju moraće da insistiraju na realizaciji programa od 30 tačaka kako bi eliminisali sumnje i dileme da su se udružili samo zato da bi politički preživeli i neće smeti da se odnose sektaški prema drugim opozicionim akterima.

„U javnosti će biti važno da afirmišu te zajedničke tačke svog programa u celini, ili bar neke od njih, jer je taj program, ma koliko bio širok i ponegde apstraktan, ono što najdirektnije otklanja sumnje i optužbe da su formirali interesni savez samo da bi prešli cenzus“, rekao je Vukadinović.

On je dodao i da će sa ukrupnjavanjem „prave opozicije“, razmišljanja i pretnje eventualnim bojkotom budućih lokalnih ili vanrednih parlamentarnih izbora, ako oni budu raspisani, postati mnogo kredibilnije.

„Tretman opozicije u medijima, u javnosti i Skupštini Srbije je takav da opravdava ozbiljno razmišljanje o eventualnom bojkotu izbora, ali, isto tako, postoje i ozbiljni argumenti protiv toga. Ono što je novina u svetlu formiranja Saveza za Srbiju jeste da pretnje opozicije da će bojkotovati izbore sada postaju mnogo kredibilnije i imaće veći odjek i težinu, kako u biračkom telu, tako i u medjunarodnoj zajednici“, rekao je Vukadinović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)