U trendu

Vukadinović: Srbija gotovo izvesno neće moći da izbegne reciprocitet po pitanju slobode kretanja

Politički analitičar Djordje Vukadinović ocenio je danas da Srbija gotovo izvesno neće moći da izbegne „reciprocitet“ po pitanju slobode kretanja, ali da je pitanje da li će se taj reciprocitet uspostaviti tako što će Priština nastaviti sa nametanjem i naplatom „privremenih registarskih tablica“ za vozila iz centralne Srbije.

U komentaru za agenciju Beta, Vukadinović je naveo da postoji, kako je ocenio, veća mogućnost – da Beograd tiho odustane od dosadašnje prakse i naplate za vozila sa Kosova koja prolaze kroz Srbiju.

„Da bi to moglo zaista da prodje gotovo nezapaženo, akutna kriza mora još malo da eskalira i da stvar zaista zamiriše na opasnost od sukoba i krvoprolića. A onda nastupa ‘Sila-koja-se-iznenada-pojavljuje-i-rešava-stvari’ i nevidjenom kombinacijom odlučnosti i smirenosti ‘sprečava novi pogrom nad Srbima na Kosovu i Metohiji’ i obezbedjuje ‘častan kompromis’. A nametnuti ‘reciprocitet’ postaće još jedna u nisci Vučićevih (predsednika Srbije Aleksandra) veličanstvenih pobeda“, ocenio je Vukadinović.

On je objasnio da to znači da će premijer Kosova Aljbin Kurti verovatno dobiti svoj „reciprocitet“, dok će „Srbi, tj. Vučić i režimski mediji dobiti svoju ‘pobedu'“, čime će „obe strane će imati svog džokera za predizborne trke koje im predstoje“.

Vukadinović je kazao da će Vučić „još malo da podiže ulog, ne bi li se nekako zaboravilo na konkretan povod i uzrok krize“.

„Pogotovo da bi se što temeljnije zabašurilo i prikrilo to da će iz ovog konkretnog spora oko tablica i slobode kretanja Vučić i Srbija, po svoj prilici, izaći ne samo ‘kratkih’, nego i još dodatno potkraćenih rukava“, naveo je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, najteže se rešavaju sporovi u kojima niko nije u pravu navodeći da, sa jedne strane, petogodišnji „moratorijum“ na dosadašnje „asimetrično“ rešenje o slobodi kretanja izmedju Beograda i Prištine jeste zaista istekao, na šta se Kurti poziva.

„Ali, sa druge strane, istekli su odavno i iscureli i mnogi drugi rokovi i temeljne obaveze prištinske strane koje proizilaze iz Briselskog sporazuma, a koje su ostale samo mrtvo slovo na papiru. Drugim rečima, Priština u konkretnom slučaju jeste postupila ‘unilateralno’, ali je, čini se, Kurti dosta dobro izračunao da mu se rizik isplati i da Beograd neće imati čime da uzvrati“, naveo je Vukadinović.

Kako je ocenio, aktuelnoj vlasti je od početka stalo samo do dve stvari – da odgovornost za sve eventualno loše ishode po svaku cenu prebaci na prethodnu vlast i da šta god da se na terenu realno dogodi, to bude proglašeno za „veliki uspeh“ i rezultat Vučićeve „lavovske borbe“.

„Polazak od ova dva problematična ‘aksioma’ dodatno je smanjio ionako prilično uzak manevarski prostor koji Srbija ima u ovoj krizi“, ocenjuje Djordje Vukadinović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.