U trendu

Vukadinović: Srbiji su potrebni skupština i vlada a ne poglavica ili roditelj

Politički analitičar i bivši poslanik Djordje Vukadinović izjavio je danas povodom usporenog formiranja skupštine i vlade da je od toga najveća šteta „mentalna i psihološka“ jer se gradjani dodatno uveravaju da parlament i institucije ničem ne služe i da je samo potrebno da imamo jednog vladara koji o svemu brine, „čas kao roditelj, čas kao poglavica“.

Vukadinović je precizirao u izjavi Beti da predsednik republike Aleksandar Vučić namerno odugovlači sa konstituisanjem skupštine i vlade samo da bi narodu poslao poruku da su Srbiji nepotrebne sve institucije osim predsednika republike.

„Bez obzira koliko vlast i medijski i politički promoteri isticali da je u državi sve normalno i u zakonskim i ustavnim okvirima, potpuno je jasno da se nalazimo u nenormalnoj situaciji u kojoj ni tri meseca posle izbora nemamo do kraja konstituisanu skupštinu i izabranu vladu. Podsetiću, dan pre isteka roka za konstituisanje skupštine poslanici su samo položili zakletvu i otišli su na pauzu koja traje već mesec i po dana“, rekao je Vukadinović.

Dodao je da krajnji rokovi za formiranje skupštine i vlade postoje samo za situacije kada postoji neka neizvesnost ili drama oko formiranja vlasti, „ali s obzirom da u ovom slučaju nema nikakve neizvesnosti u pogledu formiranja vlasti zaista je neodgovorno to razvlačenje“.

„Kad se uporedimo s drugim zemljama u okruženju, kao što su Hrvatska i Severna Makedonija, kod kojih su izbori održani posle 21. juna, videćete da su kod njih parlamenti i vlade formirane vrlo brzo, to isto važi i za Crnu Goru gde će institucije vlasti takodje biti formirane u skorijem roku“, naveo je on.

Na pitanje Bete zašto se kasni sa konstituisanjem skupštine i vlade u Srbiji, Vukadinović je kazao da je u pitanju klasično „zavlačenje“ političkih partnera i kupovina vremena.

„Jedan od razloga je poruka narodu da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima mnogo prečih poslova, kao što su razgovori u Vašingtonu i Briselu, pa ne može da nadje vremena da se pozabavi s tim. Uz to idu i prenemaganja o velikim pritiscima i teškoćama s kojima se Vučić suočava oko formiranja nove vlasti, iako ne postoji niko u njegovoj stranci ili kod političkih partnera ko mu može bilo šta reći ili osporiti. Tako da je u pitanju samo razvlačenje i zavlačenje, kao i kupovina vremena“, ocenio je Vukadinović.

Na pitanje Bete s kojim ciljem bi Aleksandar Vučić kupovao vreme, Vukadinović kaže da „besmisleno“ odugovlačenje formiranja skupštine i vlade ima za cilj da se gradjanima indirektno pošalje poruka da ovoj države ne trebaju ni skupština ni vlada.

„Vučić želi da gradjanima stavi do znanja da država može da funkcioniše bez skupštine i vlade i da je Srbiji potrebna samo jedna institucija – Predsednik republike, oličena u njegovoj ličnosti. Njemu, zapravo, državne institucije smetaju jer mu nedovoljno pomažu u njegovim zamislima. Naravno da ne postoji država koja može da postoji na takav način i naravno da ne postoji čovek koji može da obavlja sve te državne poslove“, objasnio je analitičar.

On je naglasio da Srbija nije „plemenska zajednica“ i da joj ne treba „poglavica“.

Na pitanje Bete kakvu i koliku štetu trpi država zbog nepostojanja organa vlasti, Vukadinović naglašava da je šteta ogromna jer država ne može da se vodi iz jednog kabineta i „jedne glave“.

Dodao je da parlamentarna demokratija ne bi bila izmišljena kada bi državu i narod mogao da vodi samo jedan čovek.

„Postoji veliki broj medjunarodnih ugovora, sporazuma, imenovanja, predloga zakona koji čekaju na usvajanje, ali sve to stoji već mesecima jer nemamo parlament. Kad se sve to nagomila onda se zakažu sednice na kojima imate po nekoliko desetina tačaka na dnevnom redu za koje se glasa pro forme, bez ikakvog razgovora“, rekao je Vukadinović.

Na pitanje Bete da li će se zastoj u funkcionisanju parlamenta i vlade odraziti na evrointegracije Srbije, Vukadinović je rekao da već duže vreme nema napretka na putu ka Evropskoj uniji.

„Od poslednjeg izveštaja Evropske komisije nije otvoreno nijedno poglavlje. Na tom putu neće biti napretka iz bezbroj razloga, ne samo zbog toga što mesecima nemamo skupštinu i vladu“, izjavio je bivši poslanik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar