Vuletić (GDF): Vojna vežba sa Belorusijom i Rusijom nedoslednost politike Srbije

Predsednik Gradjanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić izjavio je danas da najava vlasti da će predstavnici Vojske Srbije učestvovati u vojnoj vežbi „Slovensko bratstvo“ sa Belorusijom i Rusijom, predstavlja još jednu nedoslednost spoljne i bezbednosne politike Srbije.

„Za razliku od prošle godine kada smo se nekako uzdržali od zajedničkih vojnih aktivnosti, a zatim se izvinjavali Lukašenku i naša vlast višestruko demonstrirala žaljenje zbog izostanka u vežbama, sada je učinjen gest koji je direktno suprotan zvaničnim opredeljenjima za stabilnost u regionu i vojnu neutralnost Srbije“, ocenio je Vuletić u saopštenju.

Prema njegovim rečima, činjenica da ovakva najava dolazi upravo u trenutku kada se sa predstavnicima Kosova, a uz prisustvo evropskih lidera i američkog predsednika Bajdena razgovara o odnosima Beograda i Prištine, jasna je naznaka da se i ovoga puta jedno saopštava a drugo radi.

„Smatramo da državama koje su pokazale da nemaju dovoljno demokratskih kapaciteta ni unutar sebe ni u medjunarodnim odnosima ne treba pružati podršku takvim oblicima saradnje kao što su zajedičke vojne vežbe i bezbednosne aktivnosti. To je takodje, otklon od puta ka evrointegracijama i udaljavanje Srbije od doslednog rešavanja bolnih pitanja zaostalih iz bliže prošlosti“, naveo je Vuletić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.