U trendu

Vulin: Incijativa o Vučićevim slikama u skladu sa Ustavom i zakonom

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas, povodom molbe predsednika Aleksandra Vučića da se njegove slike ne stavljaju u kasarne Vojske Srbije (VS), da je njegova inicijativa u skladu sa zakonom i Ustavom i da su je podržale sve uprave vojske i Generalštab. 

„Da li postoji jedna ozbiljna vojska na svetu koja u svojim prostorijama nema sliku svog vrhovnog komandanta? To što je Vučić skroman čovek i što ne želi da dozvoli da to koristite kao napad na državu Srbiju, druga je stvar. Ali, njegova skromnost ne treba da bude razlog da Srbija ne treba da bude uredjena i stabilna zemlja“, rekao je Vulin a prenosi televizija N1. 

Vulin je ocenio da je zanimljivo to što nikome nisu smetale fotografije nekadašnjeg predsednika Borisa Tadića po diplomatskim predstavništvima i vojnim objektima.

„Moja inicijativa da se fotografije predsednika Srbije postavljaju u odgovarajuće prostorije Vojske Srbije je u skladu sa zakonom i Ustavom, a podržale su je sve uprave VS i Generalštab. VS itekako razume potrebu da se institucionalno uredi položaj, pozicija vrhovnog komandanta ali i uredjenje čitavog sistema“, odgovorio je Vulin.

On je rekao da niko nije rekao američkom ili ruskom ambasadoru da su poltroni zbog toga što drže slike svojih predsedika u ambasadama.

U javnosti se ranije pojavila informacija da Vulin planira da se fotografije predsednika Vučića istaknu u prostorijama Vojske Srbije, nakon čega je Vučić izjavio da on to nije tražio i zamolio da se to ne radi. Pojedini poslanici opozicije preneli su i tvrdnje Vojnog sindikata Srbije da se u jednoj brigadi Kopnene vojske mobinguju i saslušavaju pojedini pripadnici vojske za koje se sumnja da su Vulinovu inicijativu preneli medijima. 

Na pitanje da li zna da li se sprovodi mobing u vojsci, Vulin je izjavio da se takve stvari ne komentarišu, bar ne javno, i da to zna i vojni sindikat. 

„I zaista ne razumem, zašto srpska vojska treba da bude jedina velika vojska koja neće imati svog vrhovnog komandanta u prostorijama, kao bilo koja druga vojska. Zašto su to bolji od nas Rusi, Amerikanci, Francuzi, Britanci?“, pitao je ministar.

Vulin je dodao da je takva praksa postojala i u ranijim državama, i u kraljevini i u socijalističkoj Jugoslaviji. 

„Kad je to (država) prestala da radi, onda se raspala. Kada smo prestali da vodimo računa o simbolima države, onda se raspala“, dodao je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)