U trendu

Vulin: Rehabilitacija Kalabića je sramna i uvredljiva

Rehabilitacija četničkog komandanta Nikole Kalabića je sramna i uvredljiva, rekao je danas u Subotici ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin.

Njegovo ministarstvo je saopštilo da je Vulin rekao da je taj „sraman pokušaj neshvatljiv jer će tako država Srbija i srpski narod, 70 godina nakon Drugog svetskog rata, preći na stranu poraženih“.
 
„Mi smo deo antifašističke koalicije, mi smo deo pobednika, narod pobednika, a ovakve presude će nas gurnuti tamo gde nikada nismo bili – na stranu poraženih“, rekao je on.

Vulin je dodao da je neshvatljivo da se u Srbiji tako odnosi prema žrtvama ratnih zločinaca i da se donose presude za koje se misli da će promeniti istoriju.

„Sudske presude ne prave istoriju, istorija je onakva kakva jeste. Za mene je ovo apsolutno neprihvatljivo. Istorija se ne može pisati ponovo i ne može se izmišljati“, izjavio je Vulin.

On je istakao da se nada da će Apelacioni sud odbiti valjevsku sudsku odluku i doneti presudu koja će poštovati istoriju.

„Srpski narod nema nijedan razlog da se stidi svoje antifašističke prošlosti, nemojte nas terati presudama da moramo da postanemo deo poraženog sveta. Mi smo uvek bili na boljoj strani sveta“, rekao je Vulin.

Viši sud u Valjevu je juče rehabilitovao nekadašnjeg četničkog komandantata, dok je Viši tužilac rekao agenciji Beta da će se žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.