U trendu

Vulin: Srbija razvila manjinska prava na najviĆĄem evropskom nivou

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas na otvaranju Trećeg sajma posvećenog nacionalnim manjinama da je Srbija razvila manjinska prava na najviơem evropskom nivou.

„Mnogo razvijeniji i bogatiji od nas koji se hvale velikim dostignućima u oblasti manjinskih ili ljudskih prava teĆĄko da bi zaista mogli da se mere sa Srbijom kada je reč o odnosu prema manjinskim zajednicama“, rekao je Vulin, a prenosi sluĆŸba za informisanje ministarstva.

U Vojsci Srbije koja je deo Ministarstva odbrane, manjine učestvuju u odbrani zemlje i to na prvom mestu kao dobri ljudi, rodoljubi, profesionalci, ljudi koji kada rade svoj posao čuvaju bezbednost svakog Srbina i Madjara i Hrvata i Boơnjaka.

„Kada rade u Vojsci Srbije čuvaju bezbednost svakog od nas. Sve verske slobode u Vojsci Srbije su sigurne i garantovane, svako moĆŸe da zadovoljava svoje verske potrebe u skladu sa svojim pravilima i običajima i beskrajno smo ponosni ĆĄto je Vojska Srbije baĆĄ onakva kakva je i Srbija – multikonfesionalna, multinacionalna, Vojska Srbije koja predstavlja svoju Srbiju i svakog njenog gradjanina“, rekao je Vulin.

On je rekao da manjine nikada neće u Srbiji biti „taoci bilo čije politike van Srbije“.

„Nikada, bez obzira kako se ponaĆĄala ova ili ona vlada, neke druge zemlje u okruĆŸenju koja ovde imaju svoju nacionalnu manjinu, neće moći da pokvare naĆĄe odnose i naĆĄ odnos prema nacionalnoj manjini koja ĆŸivi u Srbiji. Ć ta god radili političari preko naĆĄih granica na dobro ili loĆĄe svom narodu, svojim zemljama, Srbiji, ali nikada naĆĄ odnos prema nacionalnim manjinama neće biti uzrokovan i povezan njihovim odnosom prema Srbiji“, rekao je Vulin.

Direktorka Kancelarije Suzana Paunović rekla je da u Srbiji ima 26 nacionalnih manjina i da Srbija uspeva da sačuva bogatstvo kulture i tradicije kao i slogu i jedinstvo.

Kako je istakla, Srbija je primer za mnoge zemlje članice Evropske unije, a i ơire, kako i na koji način se standardi ljudskih prava u ovoj oblasti čuvaju, poơtuju i kako zaista izgledaju u praksi.

Na sajmu koji je organizovan povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava, nacionalne manjine predstaviće kulturnu baĆĄtinu i biće organizovane panel diskusije o temama od značaja za nacionalnosti koje ĆŸive u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.