U trendu

Vulin: Srbija razvila manjinska prava na najvišem evropskom nivou

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas na otvaranju Trećeg sajma posvećenog nacionalnim manjinama da je Srbija razvila manjinska prava na najvišem evropskom nivou.

„Mnogo razvijeniji i bogatiji od nas koji se hvale velikim dostignućima u oblasti manjinskih ili ljudskih prava teško da bi zaista mogli da se mere sa Srbijom kada je reč o odnosu prema manjinskim zajednicama“, rekao je Vulin, a prenosi služba za informisanje ministarstva.

U Vojsci Srbije koja je deo Ministarstva odbrane, manjine učestvuju u odbrani zemlje i to na prvom mestu kao dobri ljudi, rodoljubi, profesionalci, ljudi koji kada rade svoj posao čuvaju bezbednost svakog Srbina i Madjara i Hrvata i Bošnjaka.

„Kada rade u Vojsci Srbije čuvaju bezbednost svakog od nas. Sve verske slobode u Vojsci Srbije su sigurne i garantovane, svako može da zadovoljava svoje verske potrebe u skladu sa svojim pravilima i običajima i beskrajno smo ponosni što je Vojska Srbije baš onakva kakva je i Srbija – multikonfesionalna, multinacionalna, Vojska Srbije koja predstavlja svoju Srbiju i svakog njenog gradjanina“, rekao je Vulin.

On je rekao da manjine nikada neće u Srbiji biti „taoci bilo čije politike van Srbije“.

„Nikada, bez obzira kako se ponašala ova ili ona vlada, neke druge zemlje u okruženju koja ovde imaju svoju nacionalnu manjinu, neće moći da pokvare naše odnose i naš odnos prema nacionalnoj manjini koja živi u Srbiji. Šta god radili političari preko naših granica na dobro ili loše svom narodu, svojim zemljama, Srbiji, ali nikada naš odnos prema nacionalnim manjinama neće biti uzrokovan i povezan njihovim odnosom prema Srbiji“, rekao je Vulin.

Direktorka Kancelarije Suzana Paunović rekla je da u Srbiji ima 26 nacionalnih manjina i da Srbija uspeva da sačuva bogatstvo kulture i tradicije kao i slogu i jedinstvo.

Kako je istakla, Srbija je primer za mnoge zemlje članice Evropske unije, a i šire, kako i na koji način se standardi ljudskih prava u ovoj oblasti čuvaju, poštuju i kako zaista izgledaju u praksi.

Na sajmu koji je organizovan povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava, nacionalne manjine predstaviće kulturnu baštinu i biće organizovane panel diskusije o temama od značaja za nacionalnosti koje žive u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.