U trendu

Zaharova: Dvojica ruskih diplomata proglašenih nepoželjnim napustili Kosovo

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova potvrdila je da su dvojica ruskih diplomata iz ruske Kancelarije za vezu u Prištini, koje su proglašene personama non grata, napustila Kosovo.

„Samoproklamovane ‘vlasti Kosova’ i sile koje stoje iza njih ne prestaju da sprovode provokativne akcije u odnosu na diplomate iz Srbije. Čim su napustili teritoriju Kosova, odmah je bila organizovana nova provokacija – puštene su dezinformacije čiji je cilj da se privrženost Rusije rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN stavi pod sumnju“, navela je Zaharova na Telegram kanalu.

Navela je da Moskva odlučno osudjuje „destruktivno ponašanje“ i odbacuje bilo koje insinuacije o navodnoj promeni ruske pozicije koja se tiče nepriznavanja Kosova.

U saopštenju, prethodno objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva, Zaharova je navela da su „takozvane kosovske vlasti“ preduzele „grubu antirusku provokaciju“ javno objavljujući da su dvojica ruskih diplomata nepoželjni na Kosovu i izrazila nadu da to neće imati pravna dejstva po diplomate.

„Kao osnova dat je dežurni povod da podrivaju ‘nacionalnu bezbednosti’ i ‘ustavni poredak’, koji faktički ne postoji u pokrajini“, navodi se u saopštenju.

U dokumentu se dodaje da Moskva polazi od togada da taj „ispad“ administracije u Prištini ne vuče za sobom pravna dejstva prema pomenutim diplomatama.

Rusko ministarstvo podseća da su diplomate akreditovane pri Misiji UN i da „nemaju nikakvog odnosa prema strukturama te samoproklamovane države“.

„Prema svim znacima, reč je o osmišljenoj provokaciji radi opsluživanja zapadnog projekta stvaranja marionetske čistoalbanske državne tvorevine, koje sprovodi agresivnu politiku“, kaže se u saopštenju.

Moskva poziva medjunarodne snage na Kosovu da u okvru svojih punomoćja osiguraju bezbednost i nesmetani rad ruskih diplomata u Kancelariji u Prištini, dodala je Zaharova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar