U trendu

Zahtev za specijalni status Sandžaka: skupština, vlada, guverner, demilitarizacija…

Bošnjačko nacionalno veće pokrenulo je „Inicijativu za rešavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak“.
Bošnjačko nacionalno veće (BNV) traži da se uspostavi specijalni status za Sandžak, koji će vršiti funkcije državne vlasti, preko organa Sandžaka i preko organa u opštinama u njegovom sastavu, javio je RTS.

Teritorija Sandžaka bi prema inicijativi BNV-a, obuhvatala područja opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje.

„Kontrolu granica Sandžaka vršiće međunarodne snage koje će garantovati punu slobodu kretanja ljudi i roba“, navodi se na sajtu BNV-a.

Inicijativom se predviđa da Sandžak može da stupi u međunarodne odnose kada su u pitanju naučno-tehnička saradnja, kulturno-prosvetna, ekonomska saradnja „i druge oblasti predviđene ovom Inicijativom“.

Prava i obaveze Sandžaka bi se, prema ovoj inicijativi, regulisale „Ustavom Sandžaka“.

„Sandžak je teritorijalno politička zajednica ravnopravnih građana i naroda koji u Sandžaku žive. Albancima, Bošnjacima, Crnogorima i Srbima, Ustavom Sandžaka priznaće se status konstitutivnih naroda u Sandžaku“, navodi se u Inicijativi.

Sandžak bi imao demokratski izabranu Skupštinu, Guvernera i Vladu kao nosioce izvršne vlasti uključujući policiju pod njihovom kontrolom, i nezavisno sudstvo.

Prvi izbori za ove organe bili bi održani pod nadzorom UN, Evropske unije i OEBS-a.

„Područje Sandžaka biće trajno demilitarizovano pod nadzorom OUN i Evropske unije, što obavezuje državne vlasti da u roku od 30 dana od uspostavljanja specijalnog statusa za Sandžak povuku sve vojne efektive sa područja Sandžaka, kao i one policijske snage koje premašuju potrebe normalnih okolnosti. Kontrolu granica Sandžaka vršiće međunarodne snage“, navedeno je u Inicijativi.

(Sputnjik)

2 komentara
  1. Vujadin Zagorac

    Ova ružna njuska treba biti smaknuta i svi kojima nepase da zive u srbiji ako im nije dobro nek idu u tursku ili sarajevo ako budu izazivali vraga tesko se njima

  2. Balkan

    Ima li jos nesto sto gospodin ugljanin zeli? Hajde da vidimo sta je jos sto zeli da ne radimo svaki cas neki novi posao i ispunjavamo zelje slusalaca. Nego onako usput gospodine Predsednice radite li vi nesto na ovome pitanju ili ne postizavate jos i o tome da vodite racuna. Ko je sledeci na redu da uzima deo Srbije. Ziveli

Napišite komentar