U trendu

Zahvalni Indoneziji na nepriznavanju nezavisnosti Kosova

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Džakarti sa predsednikom Indonezije Djokom Vidodoom o jačanju bilateralne saradnje u brojnim oblastima, kao i o Kosovu.

Vidodo je izrazio zadovoljstvo što je predsednik Srbije došao u prvu zvaničnu posetu Indoneziji nakon 58 godina. On je konstatovao da su bilateralni odnosi veoma dobri, da je razvoj ekonomskih odnosa prioritet i da postoji prostor za unapredjenje saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i novih tehnologija, saopšteno je iz kabinea srpskog predsednika.

Predsednik Nikolić se zahvalio indonežanskom predsedniku na srdačnoj dobrodošlici i spremnosti da razvija saradnju u svim oblastima.

„Sada je mnogo lakše razgovarati sa Srbijom nego pre deceniju ili dve. Danas Srbija obnavlja stara prijateljstva i posvećena je miru, stabilnosti i prosperitetu. Srbija ne meri prijateljstva po veličini teritorije, ili obimom trgovinske razmene.  Uveren sam da će iskreni i prijateljski odnosi Srbije i Indonezije trajati večno“, rekao je Nikolić.

Nikolić je kazao da Srbija čvrsto stoji na evropskom putu, ali da poštuje suštinske principe nesvrstanih.

„Zahvalni smo što Indonezija, kao najveća islamska zemlja, poštuje našu teritorijalnu celovitost i suverenitet i zato što nije priznala nezavisnost Kosova“, naglasio je predsednik Srbije.

Vidodo je podvukao da, što se tiče nepriznavanja Kosova i Metohije, Indonezija ostaje pri čvrstom stavu da medjunarodna pravila i principi moraju poštovati.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić  koji je juče započeo zvaničnu posetu Indoneziji, danas je u Džakarti položio venac na Nacionalnom groblju heroja Kalibata gde su sahranjeni nacionalni heroji, vojni veterani, vojnici koji su poginuli u toku borbe za nezavisnost Indonezije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.