U trendu

Zajednička sednica vlada Srbije i Grčke na proleće u Solunu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zahvalan Grčkoj na podršci koju pruža Srbiji na evropskom putu i što nije priznala Kosovo, ali je naglasio da prijateljstvo treba ojačati boljim ekonomskim odnosima, te najavio održavanje zajedničke sednice vlada dve zemlje.

Vučić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom u Beogradu, rekao da su Srbija i Grčka imaju tradicionalno dobre prijateljske odnose, ali da u poslednjih sedam godina nije bilo sastanka na nivou premijera što treba promeniti.

„Dogovorili smo zajedničku sednicu vlada u Solunu, na proleće, gde će se pripremiti konkretne mere o zajedničkoj saradnji i formirati timove da urade mnogo toga i pokažemo gradjanima šta je to što možemo da uradimo da bude na korist i jednog i drugog narode“, rekao je Vučić.

On je ocenio da je neophodno produbljivanje ekonomske saradnje, ukazujući da je trgovinska razmene nedovoljna i da je prošle godine iznosila oko 337 miliona evra.

Po njegovim rečima, u budućnosti se može povećati izvoz poljoprivrednih prehrambenih proizvoda, a neophodno je izgradjivanje bolje pruge koja bi spajala Beograd i Solun i omogućila da teretni saobraćaj na toj deonici bude „ispod 30 sati“. „Mislim da bi time naše železnice imale više stotina miliona zarade i pospešili bismo trgovinsku razmenu“, dodao je Vučić. On je kazao i da je cilj da putnički železnički saobraćaj poveže Solun i Beograd za šest sati.

Vučić je kazao da je turizam takodje važan i to ne samo za odlazak gradjana Srbije u Grčku, koja im je prva destinacija, već naglasio da postoji velik rast grčkih turista u Srbiji.

Premijer je rekao da će Srbija i Grčka saradjivati i po pitanju migrantske krize, a zahvalio je i na brojnim investicijama Grčke u Srbiju.

Po rečima Vučića, Srbija podržava učešće Grčke u Berlinskom procesu.

„Potpuno sam uveren da ćemo uspeti i umeti da donesemo novim sastancima da naše dve zemlje još čvršće i snažnije krenu u zajedničku budućnost“, rekao je Vučić.

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je da se budućnost Balkana gradi saradnjom i uzajamnim poštovanjem i da Srbija ima ključnu ulogu za mir i stabilnost u regionu, izmedju ostalog, kroz dijalog s Prištinom.

Cipras je na konferenciji za novinare posle razgovora s premijerom Vučićem izrazio zabrinutost zbog „zvukova nasilja“ koji se javljaju na „osetljivom“ području Balkana i rekao da su mir i stabilnost u regionu cilj i Srbije i Grčke.

„Zajedno smo istakli da budućnost Balkana može biti izgradjena na osnovu medjunarodnog prava, uzajamnog poštovanja, dijaloga i saradnje, a ne izazivanjem i nerazumnim radnjama vezanim za nepoštovanje medjunarodnih ugovora. Verujem da na Balkanu nema više mesta za takve stvari i da to ne pomaže evropskom putu regiona“, izjavio je Cipras.

Atina, dodao je Cipras, aktivno će podržavati nastojanje Srbije da postane članica Evropske unije i ostaće pri svom stavu po pitanju Kosova.

Cipras je danas izjavio i da je preduslov za rešavanje spora Grčke i Makedonije oko imena želja obe strane da se nadje rešenje.

„Mi smo tokom poslednjih godina pokazali strpljenje vredno pažnje i želimo da rešimo problem, ali teško je doći do rešenja ako neko insistira na neprijateljskim stavovima i pokazuje nacionalističku težnju koja se ne slaže sa našim stavovima“, kazao je Cipras u Beogradu.

Upitan da li bi Srbija mogla da pomogne u rešavanju spora Grčke i Makedonije oko imena te države, Vučić je kazao da je Srbija mala zemlja da bi rešavala svetska pitanja, ali da bi u slučaju kada bi je neko pitao bila spremna da učestvuje u tim razgovorima.

„Mala smo mi zemlja da bismo preuzimali na sebe ulogu da rešavamo velika pitanja… Ako nas budu pitali da pomognemo spremni smo, ali se nećemo gurati“, rekao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.