U trendu

Zajedno: Građani Srbije na ekološkim protestima izrazili svoj stav prema Rio Tintu

Stranka Zajedno ocenila je danas da su građani Srbije na ekološkim protestima pokazali svoj stav prema iskopavanju litijuma kompanije „Rio Tinto“, a povodom izjave američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila da Rio Tinto „nije samo običan rudarski projekat“.

„Izjava američkog ambasadora u Beogradu da Rio Tinto nije samo običan rudarski projekat izazvala je brojne reakcije, s obzirom da je vlada, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, stopirala projekat Rio Tinto 20. januara 2022. godine. Podsećamo da su građani na najvećim ekološkim protestima u Srbiji rekli šta misle o ovom opasnom projektu, a da je ovo loš projekat potvrdili su i brojni stručnjaci, kao i Srpska akademija nauka i umetnosti“, piše u saopštenju stranke.

Oni su dodali da o prirodnim resursima zemlje treba da odlučuju isključivo građani, a ne, kako kažu, privatne kompanije ili predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Građanima Srbije nisu potrebni Rio Tinto i zagađenje već čiste vode Jadra i Mačve. Voda je već sada izuzeto vredan resurs, a usled klimatskih promena njena vrednost i potreba za njom će biti sve veće. Ispod Mačve se nalazi podzemno jezero pijaće vode najvišeg kvaliteta, kojom bi uz realizaciju projekta regionalnog vodovoda mogli da se snabdevaju i veliki vojvođanski gradovi koji već nemaju pijaću vodu ili će polako ostajati bez nje kao što su Zrenjanin i Novi Sad“, navela je stranka Zajedno u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar