U trendu

Zajedno: Napad na profesore FPN-a je varvarski čin, nadležni moraju da reaguju

Stranka Zajedno ocenila je danas lepljenje plakata na banderu ispred Fakulteta političkih nauka (FPN) na kojima su profesori ovog fakulteta pored natpisa „Izdajnik“ i grbom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) kao varvarski čin i pozvala nadležne institucije da reguju.

Na plakatima ispred FPN-a nalaze se fotografije profesora Stefana Surlića i Marka Vekovića i profesorke Jelene Lončar, dok iz Zajedno navode da je napad na profesore inspirisan namerom da se organizuje zajednička konferencija sa profesorima sa Kosova, koja je zbog bezbednosnih razloga otkazana.

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković ocenila je da postoji targetiranje ljudi koji se ne uklapaju u politiku naprednjačkog režima.

„Na banderama i asfaltima pojavljuju se slike i natpisi protiv ekstremnih desničara, ali su na meti i proevropski i demokratski politički akteri i javne ličnosti koje smatraju da se rešenje kosovskog pitanja mora zasnivati na politikama mira i solidarnosti“, izjavila je Stojković.

Ona smatra da u uslovima ovakvog targetiranja nije moguće voditi bilo kakav dijalog ni unutar Srbije, niti međuetnički i mirotvorni.

„Jasno je da Aleksandar Vučić potpiruje obračune sa neistomišljenicima tako što crtače meta na ljudska čela ne sankcioniše, ili ih možda i direktno organizuje. Čini se da Aleksandru Vučiću ne odgovara da bilo ko ima mišljenje o unutrašnjoj i međunarodnoj politici“, rekla je Stojković.
Iz stranke su dodali da pružaju podršku profesorima FPN-a, kao i svima koji su spremni da se posvete normalizaciji odnosa sa Kosovom i Metohijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.