U trendu

Zajedno traži od gradonačelnika da reaguje povodom nasilja nad aktivistima u Novom Sadu

Kopredsednici Gradskog odbora Zajedno u Novom Sadu Marija Vasić i Radivoje Jovović, pozvali su danas gradonačelnika tog grada Milana Đurića da reaguje „na brojne slučajeve fizičkog prebijanja, pretnji, prisluškivanja i pritisaka“ kojima su izloženi članovi te stranke u Novom Sadu, ali i drugi građani i aktivisti, „samo zato što su slobodno delovali i govorili“.

Između ostalog, u otvorenom pismu oni su zahtevali od Đurića da javno osudi progon aktivnih građana i opozicionih političara, a da će u suprotnom biti jasno da se on postavio „u neprijateljski rov koji su iskopale kompanije prljavog kapitala, organizovani kriminal i zloupotrebljene državne službe“.

U pismu su ocenili da je grad protivzakonito angažovao privatno obezbeđenje InterSec, koje je ispred zgrade skupštine Vojvodine, u julu 2022, „sadistički prebijalo naše istaknute članove i druge Novosađanke i Novosađane“, dok je „policija slušala naređenja batinaša“, koji su ljudima onemogućavali disanje.

„InterSec i dan-danas deluje kao obezbeđenje Gradske kuće, Vaše kancelarije“, napisali su u pismu.

Podsetili su na više fizička napada na njihove prostorije, kao i na pretnje koje crtanjem kukastih i „keltskih“ krstova na fasadi ispod prozora njegovog stana, redovno dobija član Zajedno Srđan Đurić.

Naveli su da su hapšeni i privođeni na desetine puta, da su „politički performansi i aktivizam okvalifikovani kao krivična dela“, kao i da im Đurić i Srpska napredna stranka crtaju „mete na čelo“.

„Novi Sad Vam, nikako, neće zaboraviti biografiju zločina Vašeg političkog nedelovanja! Ali mogao bi, delom, da oprosti. Sada je trenutak za izjašnjavanje, i nikako kasnije“, zaključuju Vasić i Jovović u svom pismu Đuriću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.