U trendu

Zaključci BBF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu

Učesnici Beogradskog bezbednosnog foruma (BSF) pozvali su Evropsku uniju (EU) da poveća angažman na Zapadnom Balkanu i upozorili da njen kredibilitet može biti doveden u pitanje ako ne ispunjava obećanja, jedan je od zaključaka danas završenog trodnevnog skupa.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Medjak rekao je na zatvaranju BSF da su učesnici skupa ocenili da EU neće biti kompletna bez svih zemalja Zapadnog Balkana i da je budućnost tog regiona u EU.

Jedan od zaključaka je i da je integracija Zapadnog Balkana u bezbednosnom, političkom i ekonomskom interesu Unije.

Globalni kredibilitet EU može biti doveden u pitanje ako EU ne ispunjava obećanja u procesu proširenja, čime bi podržala nacionalističke snage i neodgovorno ponašanje elita, navodi se u zaključcima BSF koje je novinarima, u završnom obraćanju, preneo Medjak.
Prema njegovim rečima, učesnici su takodje zaključili da je „zmrzavanje pocesa proširenja EU neodgovorno i kontraprodukitvno prema krhkom miru na Zapadnom Balkanu“.

„Pozivamo EU na otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i omogućavanje vizne liberalizacije za Kosovo“, navodi se u zaključcima devetog Beogradskog bezbednosnog foruma koji je održan od 16. do 18. oktobra u hotelu Hajat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.