U trendu

Zaposlenima u institucijama Srbije na Kosovu poručeno da ne mogu da koriste odmor

Zdravstveni radnici, ali i druge institucije na severu Kosova koje finansira Srbija, ove nedelje su dobile „usmeno upozorenje“ da ne mogu da koriste godišnji odmor u narednom periodu i kao razlog za to je „politička situacija“, javlja Radio slobodna Evropa (RSE).

Sagovornik Radija Slobodna Evropa, koji navodi da zbog straha da može ostati bez posla želi da ostane anoniman, rekao je da su svi iznenadjeni.

„Na sastanku načelnika odeljenja sa glavnim sestrama bukvalno je rečeno da su godišnji odmori strogo zabranjeni. U slučaju da neko od resornih načelnika odobri svoje zaposlene (odmor), odmah će biti smenjen“, kaže drugi sagovornik RSE-a, takodje iz oblasti zdravstva.

Radnici u drugim sektorima takodje su zatražili da ostanu anonimni, a navode da im je rečeno da je takva naredba Ministarstva prosvete Srbije.

„Direktor nam je juče rekao da nema odmora do daljnjeg i da smo dužni da se javimo na posao, bez obrazloženja. Kako se kaže, ovo je naredba Ministarstva prosvete (Srbije). Nemoćni smo, pomešani smo sa strahom, besom i gorčinom“, rekao je službenik iz obrazovnog sistema.

Još jedan službenik u srpskom sistemu na Kosovu upitao je ko je to naredjenje izdao – „da li je država dala; da li je proglašeno vanredno stanje“.

„Ovo nije normalno. Tri godine se nismo nigde pomerili, ali sada smo zaustavljeni. Ko nas sprečava i zašto?“, pitao je službenik i dodao da su svi „zgroženi i ljuti“.

„Od kada sam rodjen, kroz proteste, barikadama, ratišta… i moja deca imaju pravo na more, na radost, na leto. Ništa me više ne vezuje za ovo Kosovo. Zgadili su mi se“, rekao je.

Vlada Kosova 29. juna uvela je Srbiji recipročne mere vezane za lična dokumenta, kao i odluku o preregistraciji automobila sa gradskim tablicama na Kosovu koju su izdale srpske vlasti – na RKS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar