U trendu

Zarzecki dolazi na konsultacije u vezi zakona CAATSA

Direktor Radne grupe 231 Biroa za medjunarodnu bezbednost i kontrolu naoružanja Tomas Zarzecki sastaće se u Beogradu sa zvaničnicima srpske vlade „radi konsultacija u vezi sa Zakonom o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA) koji je usvojio američki Kongres“.

Kako je rečeno agenciji Beta u američkoj ambasadi, Zarzecki je na toj dužnosti obišao šezdesetak dolazi u kratku unapred planiranu posetu Srbiji, u duhu bilateralne saradnje.

Američki Kongres je doneo pomenuti akt (CAATSA) kao odgovor na rusku agresiju u Ukrajini, njenu aneksiju Krima, kibernetičke upade i napade, mešanje u izborni proces 2016. godine i druge maligne aktivnosti Rusije a smisao sankcija koje taj zakon predvidja u odeljku 231 jeste da Rusija plati cenu za ovakve aktivnosti, naveli su u ambasadi. 

CAATSA 231 ima za cilj da uskrati Rusiji prihode i pristup koji dobija putem značajnih transakcija u okviru svog odbrambenog i obaveštajnog sektora, što bi joj u protivnom koristilo da nastavi sa svojom internacionalnom kampanjom malignog uticaja i destabilizacije.

Na meti ovih sankcija, kako je rečno, nisu druge države, niti se one uvode sa namerom da podrivaju vojne sposobnosti američkih  partnera već su one usmerene protiv Rusije.

U sklopu tekućih odnosa sa saveznicima i partnerima – uključujući i Srbiju, mnoge druge države, kao i zemlje članice NATO, SAD traže od njih da se uzdrže od transakcija sa Rusijom zbog kojih se mogu naći na meti sankcija predvidjenih Zakonom o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA), dodali su u ambasadi.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je za današnju Politiku da će Tomas Zarzecki, imati razgovore u Ministarstvu spoljnih poslova, kao i ministarstvima odbrane i finansija. 

Dačić je rekao da Srbija nije prekršila sankcije koje su SAD uvele na kupovinu oružja iz Rusije, te da nema razloga za uvodjenje sankcija.

Po pisanju Politike, SAD su se za Srbiju zainteresovale nakon vežbe vojski Srbije i Rusije „Slovenski štiti“ krajem oktobra, na kojoj su prikazani raketni sistemi „S-400“ i „pancir S“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.