U trendu

Zaštitnik gradjana: Kontrola rada Ministarstva prosvete zbog udžbenika gramatike

Zaštitnik gradjana saopštio je danas da je pokrenut postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije po pritužbi Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine u Srbiji zbog diskriminacije i negiranja hrvatskog jezika.

Nacionalni savet Hrvata objavio je da se u udžbeniku „S reči na dela – Gramatika srpskog jezika za osmi razred osnovne škole“ Beogradskog izdavačko-grafičkog zavoda (BIGZ) nalazi tvrdnja da hrvatski jezik ne postoji, odnosno da Hrvati srpski jezik nazivaju hrvatskim.

U saopštenju se navodi da Zaštitnik gradjana traži od ovih nadležnih organa da mu u roku od 15 dana dostave podatke o konkretnom slučaju i relevantnu dokumentaciju.

„U pritužbi Zaštitniku gradjana, Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine navodi da je Odbor za standardizaciju srpskog jezika na zahtev Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja doneo stav prema kojem u južnoslovenske jezike treba navesti srpski, bugarski, makedonski i slovenački jezik i prema kojem Hrvati spadaju medju narode koji se koriste srpskim jezikom, ali ga nazivaju hrvatskim, kao i da u udžbenicima srpskog jezika za osmi razred osnovne škole, koji su objavljeni, stoji ovakva definicija“, dodaje se u saopštenju.

Zaštitnik gradjana podsetio je Srbija prihvatila Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima 1992. godine čime je prihvatila hrvatski jezik kao manjinski jezik koji je dužna da štiti i da preduzima aktivnosti u cilju njegovog očuvanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.