U trendu

Završena inicijativa Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju

Ambasador Norveške Jern Eugen Jelstad izjavio je danas na svečanosti povodom završetka inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju“ u Beogradu da će ta država nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu ka zelenoj tranziciji.

„Ovo nije samo pitanje klimatskih promena i očuvanja životne sredine, ovo su racionalni ekonomski interesi i izbori jer se Evropa ka njima kreće brzo i za Srbiju je važno da bude deo toga. Srbija mora da se uskladi jer je to najbolji način da održi pristup tržištima i da ostane poželjna investitorima. Iako ona nije deo EU, potpuno zavisi od njenog tržišta“, rekao je Jelstad.

On je, u prisustvu ambasadora Finske Kimo Lahdevirta (Kimmo Lähdevirta), Ambasadorke Švedske Anike Ben David (Annika Ben David), ambasadorke Danske Suzan Šajn, izjavio da su potrebne hitne akcije kako bi se sprečile nepovratne ekološke degradacije i da se moraju uložiti dodatni napori kako bi se pronašla održiva rešenja.

Ambasadorka Ben David izjavila je da je Švedska pdržala unapređenje upravljanja otpadom u Srbiji na mnogo načina, kao deo šire reforme zaštite životne sredine i njene podrške putu Srbije u EU.

„Srbija ima velike prilike da unapredi svoj odgovor na ekološke probleme i da upotrebi rešenja do kojih je Švedska došla. Ključni zaključci sa naše strane su da kada je reč o recikliranju, potrebno ga je učiniti veoma praktilčnim i jednostavnim“, izjavila je ona.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da su četiri nordijske države prijatelji Srbije u procesu ulaska u EU ali i u reformama koje Srbija sprovodi i koji su noseći elementi procesa evrointegracija.

„Priprema pregovaračkih dokumenata za poglavlje 27 od početka je bila podržana kroz ovaj projekat tokom kog je Švedska pomogla da Srbija bude jedina država u procesu pregovora koja nije imala merilo za otvaranje već to ispunila unapred“, izjavila je Miščević u rezidenciji norveškog ambasadora.

Ona je rekla da je kroz ovaj projekat najvažnija pomoć došla prenošenjem znanja, iskustva i prakse i zahvalila se EU na stotinama miliona evra pomoću za razvoj lokalne infrastrukture koju je poslala Srbiji od 2008. godine.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović istakla je da su nordijske zemlje važan partner u procesu zelene tranzicije, kako u vidu investicija, tako i u vidu saveta i dodala da je u Srbiji u toku više projekata vezano za obnovljive energije, prvenstveno u oblasti vetra i solara, a u kojima učestvuju i nordijske zemlje.

„Naša država je čvrsto opredeljena za zelenu tranziciju. Ono zbog čega je Švedska uzor Srbiji na tom putu jeste to što je ona vlasnik svojih energetskih resursa i njima efikasno upravlja. Srbija teži da bude energetski nezavisna i da odgovorno upravlja svojim energetskim kompanijama“, izjavila je Đedović.

U okviru te inicijative održane su četiri konferencije u Novom Sadu, Beogradu, Čačku i Nišu, na četiri različite teme, održiva poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, upravljanje otpadom i zeleno poslovanje i industrijski procesi, pri čemu je svaka od četiri nordijske ambasade bila domaćin jedne od konferencija uz pokroviteljstvo i podršku preostale tri nordijske ambasade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.