U trendu

Zdrava Srbija: Dom zdravlja u Srebrenici da ponese ime ubijene bolničarke Rade (VIDEO)

Stranka Zdrava Srbija (ZS) najavila je danas da će predložiti da Dom zdravlja u Srebrenici ponese ime Rade Milanović, bolničarke poreklom sa Zlatibora koja je živela i radila u Srebrenici, a ubijena je u selu Zalazje u Bosni i Hercegovini.

Funkcioner ZS i savetnik u Institutu za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Ljubiša Ristić rekao je na konferenciji za novinare da je bolničarka Rada „u vreme kada su već bile srpske paravojne formacije“ pomogla jednom muslimanu tako što ga je „odvela van grada i na taj način spasila“, dodajući da postoje svedoci tog dogadjaja.

„Medjutim, to joj nije pomoglo. Ona je kasnije zaklana na jedan strašan način i to je na Zalazju uradio izvesni Zulfat Ursunović, koji je bio zamenik komandanta tamo, koji je po zlu poznat i te dogadjaje opisuje Ibran Mustafić u svojoj knjizi ‘Planirani haos'“, rekao je Ristić.

On je u svoje i u ime stranke predložio da Dom zdravlja u Srebrenici ponese ime bolničarke Rade, ali da taj predlog ne treba da daju Srbi, koji imaju imaju većinu u Skupštini Srebrenice, jer „sve što se nameće na silu nije dobro“, već da bi to trebalo da uradi Bošnjačka strana.

Direktor i osnivač Instituta Milivoje Ivanišević rekao je slučaj Srebrenice prati „od Petrovdana 1992. godine i završava sa Petrovdanom 1995. godine, kada je kao civil ušao u Srebrenicu“.

„Nijedno dete nije udareno, nijedna žena nije udarena, pomagano im je da napuste sela, da ponesu šta mogu da ponesu“, rekao je Ivanišević.

Kako je objasnio, oni su tim porodicama „obezbedjivali vodu, hranu i prevoz iz Srebrenice“ i dodao da su „sve učinili da te ljude prehrane, da prežive i da niko nije umro“

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.