U trendu

Zeleno-levi front obavestio Evropski parlament o stanju u Srbiji

Poslanici Zeleno-levog kluba iz Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije, Jelena Jerinić i Radomir Lazović upozorili su u Briselu predstavnike Evropskog parlamenta na „ozbiljne zloupotrebe Narodne skupštine od strane režima Srpske napredne stranke (SNS) i na odsustvo vladavine prava“ u Srbiji, kroz primer smenjivanja tužiteljki koje su se bavile istragama u Elektroprivredi Srbije (EPS).

Pokret Ne davimo Beograd je preneo da je Lazović rekao da su poslanici Skupštine Srbije za devet meseci sadašnjeg saziva, „mogli iz prve ruke“ da se uvere „kako izgleda zloupotreba najvažnije demokratske institucije u zemlji“.

On je naveo da je „zloupotrebama procedura sprečeno da i jedan predlog opozicije ikada dođe na dnevni red. Sednice se vode pristrasno, poslovnik se ne poštuje, ljudima se gasi mikrofon, nemamo pravo na repliku, a svaka prilika se koristi za uvrede i napade na opoziciju“.

„Vlast političke neistomišljenike tretira kao izdajnike, strane plaćenike i rušitelje države. Sve ovo vodi polarizovanom društvu u kome se progone nezavisni novinari i guše mediji, uklanjaju nepodobne tužiteljke kada se drznu da taknu leglo korupcije, a preko režimskih medija uništavaju se životi ljudima koji se suprotstave SNS-u i kriminalu“, rekao je Lazović.

Poslanica Jelena Jerinić je ukazala da je za stvarne promene rada Skupštine Srbije i za opšte unapređenje demokratije u Srbiji, „neophodan drugačiji i otvoren pristup u novoj fazi međupartijskog dijaloga“.

„Međunarodni indikatori više ne svrstavaju Srbiju u grupu demokratskih država, već u hibridni režim na putu ka autokratiji i zato osnovni problem srpskog parlamenta nije nedostatak kapaciteta, niti je manjkavost procedura, već svesna zloupotreba parlamenta od strane vladajuće većine“, istakla je Jerinić.

Ocenila je da je Srbija „ozbiljno nazadovala po pitanju vladavine prava usvojivši ustavne amandmane koje su ozakonile partijski uticaj na pravosuđe“.

Lazović i Jerinić su u Briselu razgovarali i o pritiscima na slobodne medije i napadima na novinare, poput Marka Vidojkovića koji je zbog pretnji smrću morao da napusti Srbiju, i dopisnika televizije N1 iz Kragujevca Milana Nikića.

Lazović i Jerinić su  razgovarali s potpredsednikom Evropskog parlamenta Mihaelom Šimečkom, predsednicom Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Alesandrom Moretim i drugim evroposlanicima, kao i s članom delegacije pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija Matijažom Nemecom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar