U trendu

Zelenović: Bolji život u Srbiji moguć, 'neverne Tome' neka provere šta je uradjeno u Šapcu

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju, Nebojša Zelenović, rekao je danas da je najvažnije ubediti gradjane da je promena moguća u Srbiji, da je moguće živeti dobro, napominjući kao nekadašnji gradonačelnik da oni koji u to ne veruju treba da dodju u Šabac i provere šta je uradjeno.

„Imamo plan za dobar život svakog čoveka u Srbiji i to možete da prenesete svojim prijateljima i komšijama. Imamo plan kako dobro da živi svako domaćinstvo. To je moguće. Tamo gde smo imali priliku mi smo tako radili i tim rezultatima možemo da se ponosimo“, rekao je Zelenović u Beogradu, na početku skupštine stranke koja bi trebalo da usvoji „Zeleni dogovor za Srbiju“ kao svoj program.

Kako je naveo, trudio se da samo jednom pomene svoj rodni grad i naglasio da je to učini zbog „nevernih Toma, zbog onih koji misli da političke stranke ne služe da ponude bolji život nego da zamažu oči“.

Govoreći o planovima za bolji život gradjana, naveo je niz rešenja kao što je prelazak sa linearne na cirkularnu ekonomiju: „Sada se uzima iz zemlje neki resurs, sirovina, iskoristi se kroz industrijsku proizvodnju, posle se baci. Ideja je da što manje iskoristimo resurse i što manje bacati. Na primer, otpadna voda može da se više puta iskoristi, njome možete da se grejete“, rekao ja Zelenović.

On je rekao da je neophodno da postoji „direktno gradjansko odlučivanje“, navodeći da bi gradjani u svojim mesnim zajednicama, gradovima gde žive, trebalo da za početak bar a odlučuju o novcu od poreza na imovinu.

„To je revolucionarna stvar. Jer kad gradjani počnu slobodno da odlučuju oni donose dobre odluke. Zamislite da provedete ceo život u nekom gradu Srbije, a da ne možete da promenite ni klupu, o parku da i ne govorimo, o nečem što vaš život čini boljim i kvalitetnijim. O takvim promenama govorim“, rekao je Zelenović.

On je rekao da ovih dana prisustvujemo „skandalu sa ustanovama socijalne zaštite“ i da je „strašno i tužno da decu u ustanovama vezuju, da ne mogu da se kreću i nemaju osnove uslove“.

„Imamo politiku koja se zove ‘Da niko ne bude zaboravljen’, ona je u ‘Zelenom dogovoru za Srbiju’. To znači kvalitetna socijalna, zdravstvena zaštita“, rekao je Zelenović, prema čijim rečima novac postoji, ali ga „ova nesposobna vlast arči, pa izgradnja gradskog trga košta 10 miliona evra umesto dvadeset puta manje“ – što je on postigao u Šapcu.

Pozdravljajući učesnike skupštine, arhitekta Dragoljub Bakić je rekao da je stranka Zajedno za Srbiju „jedinstvena jer su joj prišli gradjanski pokreti i inicijative“ kroz otvorenu gradjansku platformu „Akcija“, okupljeni oko programa „Zeleni dogovor za Srbiju“.

„Vi ste jedina stranka koja može time da se pohvali. Mi u Beogradu imamo problem: niti gradjanske inicijative i pokreti hoće sa strankama, niti one s nama. Mi radimo na tome ako može da se osvestimo i da zajedno probamo da oslobodimo Beograd“, rekao je Bakić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.