Zelenović: Mere Vlade za poboljšanje izbornog procesa su trice i kučina

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović ocenio je danas da su mere za poboljšanje izbornog procesa koje je usvojila Vlada Srbije „trice i kučina kojima nije zagrebano ispod površine“.

Zelenović je tokom duela sa funkcionerom Srpske napredne stranke (SNS) Vladimirom Orlićem na RTV-u kazao da u tim merama nema reči o Regulatornom telu za elektronske medije (REM), Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) i Agenciji za borbu protiv korupcije – koje opozicija vidi kao ključne probleme u izbornom procesu.

Govoreći o pregovorima vlasti i opozicije kojima bi trebalo da posreduje Evropska unija, a koje je predložio šef Spoljnopolitičkog odbora i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, on je kazao da Savez za Srbiju na njima neće učestvovati.

Zelenović je ocenio da su strani predstavnici spremni da „zažmure na povredu demokratije i kršenje ljudskih prava kada dodje do pitanja Kosova“.

Na pitanje voditeljke da li će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić pridržavati pooštrenog zakona o funkcionerskoj kampanji, Vladimir Orlić je kazao da je „tema svih tema“ opozicije zabrana Aleksandru Vučiću da učestvuje u izbornoj kampanji.

Komentarišući tvrdnje dela javnost o pritiscima na birače tokom lokalnih izbora u Medvedji, u kojoj je na dan izbora vidjeno više džipova, a neki nisu imali registarske tablice, Orlić je ocenio da nije bilo zastrašivanja.

„Čovek je možda vozio u njivi pa mu je otpala tablica“, kazao je on.

Orlić je istakao da su izbori u Medvedji primer da bojkot izbora jednog dela opozicije ne uspeva.

„U Medvedji je, uz bojkot na sva zvona, izlaznost gradjana bila 67 odsto, a SNS i koalicija su osvojili 63 odsto glasova. Oni koji tvrde da je bojkot izbora uspeo nisu uzeli u obzir brojke“, rekao je Orlić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.