U trendu

Zelenović: Odredićemo se prema evropskom sporazumu, verujem da će se takav papir naći u …

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović izjavio je danas da se kao stranka još uvek nisu odredili prema Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i da će ta odluka biti doneta uskoro, jer veruje da će se „jedan takav papir“ uskoro naći u parlamentu.

„Mi smo intenzivno razgovarali i razgovaramo i unutar stranke i sa građanima kakav bi stav trebalo zauzeti, a vidite i sami po reakcijama gospodina (Aleksandar Ćuta) Jovanovića, takvu odluku nije lako doneti“, kazao je Zelenović u intervjuu za Novi magazin.

Prema njegovim rečima, ono što je sada vidljivo u javnosti sa dijalogom o normalizaciji odnosa je „opis događaja koji su prethodili“, ali da nije poznato da je to zaista normalizacija.

„Mi smo i u razgovorima u parlamentu i s međunarodnim predstavnicima i političkim partnerima komunicirali dve važne stvari; prva je položaj srpske nacionalne manjine na Kosovu, kako se reflektuje, ko garantuje i šta mi očekujemo“, dodao je Zelenović.

Podsetio je da se stranka Zajedno zalaže za najviši stepen autonomije za Zajednicu srpskih opština (ZSO).

„Kao neko ko je glasao za Briselski sporazum, tada sam verovao da je to bio glas za evropski put Srbije, a ispostavilo se da od toga nije bilo ništa, naprotiv, samo smo nazadovali. Sada se pred nas stavlja novi dokument koji bi trebalo da učvrsti naš evropski put, a to nigde ne piše“, rekao je Zelenović.

Govoreći o evropskom putu Srbije, Zelenović je naveo da Srbija ne sme da propusti priliku i ubrza svoj put u EU, ali da za to u opozicije nema saglasnosti.

„Agresija Rusije na Ukrajinu otvorila je, ne samo Srbiji već u čitavom Zapadnom Balkanu, ponovo evropsku perspektivu, ali da bi se to dogodilo, mora postojati dogovor. Zbog toga je stranka Zajedno predložila održavanje međunarodnih konferencija na kojima bi se otvorena pitanja rešila, a mi postali deo evropske zajednice, prostor bez granica. Simbolika evropskog puta je temelj razvoja čitavog regiona“, ocenio je Zelenović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.