U trendu

Zelenović za dijalog s vlašću samo pod okriljem EU, za Rašković Ivić dijalog preuranjen

Lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je danas da je dijalog opozicije sa predstavnicima vlasti u Srbiji moguć, ali samo ako ga organizuje Evropska unija (EU).

Osvrćući se na zaključke razgovora sa predstavnicima Evropskog parlamenta, Zelenović je za nova.rs kazao da se zalaže za takav razgovor, ali pod „jasno definisanim uslovima“.

„Smatram da deo opozicije kojem pripada i Zajedno za Srbiju može da udje u razgovore sa vlašću jedino ako ti razgovori nisu fasada. Ti razgovori mogu da imaju smisla samo ako ih bude organizovala EU. To bi trebalo da budu pregovori izmedju režima i njegovih satelita i istinske opozicije s druge strane“, rekao je Zelenović.

Dodao je da je evropskim parlamentarcima saopštio da bi uopšte došlo do dijaloga „mora da se obezbede uslovi za pošteno izveštavanje medija, naročito RTS, normalan izborni proces i isključivanje organizovanog kriminala iz izbora“.

Evropski poslanici iz redova socijalista i demokrata i predstavnici SSP, DS i ZZS Nebojše Zelenovića juče su održali sastanak, na kojem su se saglasili da je neophodno što pre obnoviti dijalog vlasti i opozicije u Srbiji.

Na sastanku evropskih parlamentaraca i srpske opozicije učestvovali su predsednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev, predsedavajuća delegacije EP za Srbiju Tanja Fajon, kao i evropski poslanici Kati Piri, Tonino Picula, Demetris Papadakis i Andreas Šider.

Povodom najave direktora Fonda za otvoreno društvo Milana Antonijevića da će se u Srbiji uskoro „nastaviti dijalog“ vlasti i opozicije pod okriljem civilnog društva i akademske zajednice, potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić je za Betu kazala da je u ovom trenutku razgovor vlasti i opozicije besmislen.

„Svaki dijalog je dobrodošao, ali u situaciji totalnog urušavanja svih institucija, sem predsednika države koji je sve uzurpirao, posle nelegalnih izbora i jednopartijskog parlamenta koji ni posle tri meseca nakon tih izbora nije konstituisan, mislim da je razgovor vlasti i opozicije preuranjen i besmislen u ovom času“, kazala je Rašković Ivić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.