U trendu

Želimo najbolje moguće odnose sa BiH

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija želi najbolje moguće odnose sa Bosnom i Hercegovinom (BiH).

„Na tome ćemo da insistiramo. Kao što sam rekao i pre i posle 11. jula, to je dugoročna politika od koje nećemo odustati“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH.

On je istakao da ne znači da će se usaglasiti oko svega, ali da se nada da će se iskreno, suštinski i otvorenog srca uspeti da se poprave stvari u budućnosti.
 
Vučić je kazao da zbog grešaka u prošlosti, mi nemamo pravo da ne uradimo sve da onima koji dolaze posle nas obezbedimo bolju budućnost.

Razgovori su, kako je istakao, bili otvoreni i iskreni i da je uveren da je otvorena nova stranica zajedničke budućnosti.

On je najavio zajedničku sednicu vlada Srbije i BiH u septembru.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je danas da su Srbija i Bosna i Hercegovina dve prijateljske zemlje koje su na tragu iskrenog pomirenja. 

„Gde god da se okrenete imamo ožiljke od prethodnog rata, ali treba ostaviti istoriju istoričarima, to je put, drugog puta nema“, rekao je Čović u  Beogradu.

On je istakao da je presrećan što je u Beogradu i da je dolazak u Srbiju najbolji potez koji je mogao da napravi. Poručio je da je njegov osnovni zadatak, kao i Predsedništva i vlade u BiH da odnose dve zemlje podigne na najviši nivo.

„Nema strane gde se zločinici ne doživljajvaju herojima, i  to je tako, a naše je da to svesno sagledamo, da razumemo da je svaka majka jednako vredna, bilo da je ona Srpkinja, Hrvatica ili Bošnjakinja“, rekao je Čović i naglasio da je takav stav osnovni uslov za dobre odnose u budućnosti.

Vučić je izjavio i da je zaboravio napad u Potočarima prilikom komemoracije žrtvama Srebrenice i da „u prijateljskom tonu“ gleda na budućnost.
 
„To što se dogodilo bilo je neprijatno i teško, ali je ništa u odnosu na ono što se dogodilo Srbima, Hrvatima i Bošnjacima koji su izgubili svoje najbliže. Ako su ti ljudi spremni da pogledaju u budućnost, smešno je i tupavo da moj pogled ne bude uperen u budućnost“, rekao je Vučić.
 
Vučić je istakao da kod njega nema neprijateljstva prema bošnjačkom članu Predsedništva Bakiru Izetbegoviću.

„Ne smatram ga ni lošim čovekom ni neprijateljem. Ruka Srbije je pružena i biće ispružena uvek“, naglasio je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar