U trendu

Žene u crnom: Zavetnici oblepili naše prostorije pretećim porukama

Organizacija Žene u crnom saopštila je danas da su pripadnici „ekstremno desničarske organizacije“ Zavetnici oblepili ulazna vrata prostorija te organizacije sa pretećim porukama i pozvali nadležne institucije da pronadju i procesuiraju počinioce.

Kako su naveli, u noći izmedju 22. i 23. februara na ulaznim vratima njihovih prostorija pronadjene su preteće poruke „Strani agenti – zatvoreno od 4. marta – Zavetnici – 10“ i „Zatvoreno od 4. marta – Zavetnici – 10“.

„Ovaj dogadjaj predstavlja još jedan u nizu napada na Žene u crnom, a dešava se u atmosferi kako ugroženosti ljudskih prava, tako i bezbednosti svih organizacija civilnog društva i pojedinaca koje se kritički odnose prema vladajućem režimu Aleksandra Vučića“, navedeno je u saopštenju.

Organizacija je dodala da je taj napad nastavak nasilja koji se dešavao i u prethodnom periodu za koji je odgovoran „autoritarni režim na čelu sa Aleksandrom Vučićem“.

„Poruke ostavljene na vratima Žena u crnom pokazuju da se retorika i postupci državno organizovanih grupa koje blate, prete i zastrašuju sve one koji misle drugačije od vladajuće partije nisu promenili, baš kao što se nisu promenili ni oni koji su sada na vlasti“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će se povodom tog dogadjaja obratiti relevantnim medjunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava jer se u prošlosti pokazalo da je to jedina sigurna zaštita, koja omogućava opstanak Žena u crnom u „ekstremno neprijateljskoj društvenoj i državnoj klimi u kojoj rade“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.