U trendu

Žigmanov: Važnija od mitinga jeste relativizacija zločina

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je danas da je policija u slučaju okupljanja u Hrtkovcima, koje je danas želela da organizuje Srpska radikalna stranka, profesionalno obavila svoj posao, ali da je od toga važnije pitanje „relativizacije zločina nad Hrvatima 1990-tih u Vojvodini“.

„MUP je profesionalno odradio svoj posao, skup nije održan, ali ono što je važnije pitanje jeste kontekst Hrtkovaca i pitanje zločina nad Hrvatima devedesetih godina, gde smo ponovo svedoci da se to relativizuje, da su dominantni narativi da zločina nije bilo, a oni koji o tome govore, neprijatelji su društva“, rekao je Žigmanov novinarima na barikadama kod Rume, gde je zaustavljen na putu u Hrtkovce.

On je izrazio nadu da će Srbija napokon zauzeti stav kada se radi o „slučaju (lidera radikala) Vojislava Šešelja i pravosnažne presude u Hagu“ za ratne zločine.

„Treba podvući da je presuda doneta za zločine koji su se dogadjali na teritoriji Srbiji i u tom smislu je bilo za očekivati da predstavnici države zauzmu neki stav i jasno se odrede spram svega što je Šešelj do sada činio“, rekao je Žigmanov.

Podsetio je da je Šešelj pretio da će intenzivirati zločine, da će početi od „njega i Čanka“, da će održati današnji miting, kao i da je sam Šešelj više puta negirao da je devedesetih bilo zločina nad Hrvatima u Vojvodni.

U obližnje selo Jarak oko 10 časova došli su pripadnici Srpske radikalne stranke, predvodjeni Šešeljem, pošto su zbog policijske blokade bili sprečeni da udju u Hrtkovce i organizuju skup povodom 26 godina od mitinga u tom mestu zbog kojeg je Šešelj osudjen u Hagu.

Na skupu 1992. godine Šešelj izmedju ostalog pročitao imena 17 „nelojalnih“ meštana Hrtkovaca hrvatske nacionalnosti koji moraju da napuste to vojvodjansko selo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.