U trendu

Žigmanov: Više nego ikada potrebna podrška porodici i zdravim odnosima u njoj

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov ocenio je da je posle nedavnih masovnih ubistava u u Srbiji u kojima je stradalo 17 osoba, među kojima i osmoro đaka beogradske Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, „više nego ikada“ potrebna podrška porodici i zdravim odnosima u njoj.

On je u pisanoj izjavi povodom 15. maja, Međunarodnog dana porodice, upozorio i da je porodično-partnersko nasilje nad ženama sve prisutnije u Srbiji, navodeći da je od početka godine ubijeno 18 žena.

„Savremena porodica suočena je sa izazovima ekonomske i društvene tranzicije, koji utiču na pojavu i produbljivanje socijalnih, finansijskih, moralnih i emotivnih poteškoća. Promene koje se dešavaju velikom brzinom u svim segmentima savremenog društva, naročito u delu izloženosti uticajima sadržaja na društvenim mrežama, ostavljaju značajne posledice i na stanje, razvoj, ulogu i mesto porodice u društvu“, naveo je ministar.

Pozdravio je formiranje Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja, čiji će zadatak biti da obezbedi organizovanje mobilnih timova za borbu protiv vršnjačkog nasilja kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi, kao što su obrazovne i zdravstvene ustanove i policija, te formiranje Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.