U trendu

Žigmanov za N1 o novoj vladi Srbije i Deklaraciji o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov rekao je danas da se razgovara o tome da li će DSHV biti deo nove vlade Srbije.

„Bilo je reči, iskazali smo zaiteresovanost, videćemo šta će biti agenda nove vlade, hoćemo da vidimo kako će biti rešavano pozicioniranje evrointegracija, odnosa u regionu“, rekao je on za Televiziju N1.

Naveo je i da „još uvek nisu obavljeni razgovori“, te da će DSHV videti šta će mandatarka činiti.

„Ako budemo pozvani razgovaraćemo, a nakon okončanja obavestićemo javnost. Jasno označavamo za šta smo zainteresovani…“, rekao je Žigmanov.

Rekao je i da je nedavno potpisana Deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije posledica višegodišnjeg plodnog, saradničkog odnosa ustanova hrvatske zajednice u Srbiji sa institucijama srpske zajednice u Hrvatskoj.

„Ta saradnja je bogata, ali o njoj se malo zna, odvija se na marginama društvenih procesa i u senci je velikih negativnih narativa i sadržaja koji postoje u hrvatsko-srpskim odnosima“, kazao je on.

Tu Deklaraciju potpisali su 25. avgusta u Golubiću Žigmanov i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

Lider DSHV je rekao za N1 i da se u datom ambijentu, koji je opterećen, pokušava delovati saradnički i otvoreno za dobro obe zajednice.

„Obavezali smo se da ćemo raditi na boljim uslovima za život, da ćemo uprapređivati saradnju, od sporta, informisanja, obrazovanja, kulture ali i političkog života“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, namera je da u okviru političkog života utiče na pozitivan nacin, da se odnosi okrenu ka saradnji, da se rešavaju sva pitanja u duhu pomiranja, poštovanja, …

„Osudili smo sve akte mržnje jedne ili druge nacije, kako bi se u prostoru tenzija i animozitet smanjili. Osudili smo veličanje zločina, tražimo pravno razrešenje svih učinjenih zločina, kako bi se teret koji narušava odnose na pravičan način razrešio“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, kada su u pitanju žrtve rata, jedan deo Deklaracije je posvećen tom delu a pitanje nestalih takođe opterećuje odnose.

Rekao je da kada Deklaracija bude ratifikovana, da će im trebati podrška i da će, kako je kazao, tražiti partnere u vlasti u Srbiji i u Hrvatskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.