U trendu

Živimo u svetu interesa i politike, a ne prava i pravila

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je prijem Kosova u Evropsku fudbalsku uniju (UEFA) samo još jedna opomena da živimo u svetu interesa i politike, a ne prava i pravila.

U pisanoj izjavi, Dačić je rekao da Srbija mora da se realno i racionalno odnosi prema činjenici da je moguće da se u slučaju Kosova krši čak i Statut UEFA, samo da bi se ostvarila obećanja sponzora kosovske nezavisnosti.

„Na nama je da se borimo za što bolju poziciju u tom svetu, za nove i stare prijatelje, za podudarnost naših i tudjih interesa, i, u svemu tome, naravno, za konzistentnost naše politike, koja u jednoj stvari sigurno neće praviti kompromise. Mi sami nećemo priznati Kosovo. Sve ostalo je, kao što smo i danas videli – moguće“, naveo je Dačić.

Dačić je dodao da Fudbalskom savezu Srbije ostaju pravna sredstva osporavanje te nestatutarne odluke pred sudom, ali da je evidentno da je ta odluka političke prirode i rezultat velikog pritiska politike.

„U tome, ipak, nisu u potpunosti uspeli, jer Kosovo od 54 članice nije priznalo samo 16 zemalja, a dobili smo 24 glasa, dok za Kosovo nije glasalo čak deset članica iz zemalja koje su priznale Kosovo“, izjavio je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.