U trendu

Živković: Dve decenije od ubistva Đinđića vratili smo se dva veka unazad

Srbija se 20 godina od ubistva Zorana Đinđića vratila dva veka unazad i danas je zemlja koju odlikuje apsolutno nedemokratski sistem i vladavina kriminala, zla i primitivizma, ocenio je nekadašnji premijer i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Živković.

On je povodom godišnjice ubistva nekadašnjeg predsednika Vlade Srbije ocenio da se „sve ono sa čime se borio Zoran Đinđić zajedno sa svojim saradnicima i građanima Srbije, sve što je prekinuto 5. oktobra 2000. godine i što je menjano u narednih nekoliko godina, sada vratilo ponovo“.

„Mi danas imamo državu u kojoj nema zakona, u kojoj se ne poštuje Ustav i koja je još srozanija nego 90-tih. Ovaj nivo primitivizma, u političkoj sferi, u medijskoj sferi, nije postojao ni u vreme Slobodana Miloševića“, ocenio je Živković u izjavi agenciji Beta.

Po njegovim rečima, ubistvo Đinđića kao „lidera promena“, ostavilo je „dubok i veliki trag na Srbiju“.

„Već godinu dana nakon njegovog ubistva krenulo je usporavanje reformi, komplikovanje procesa tranzicije i odustajanje od hrabrih poteza, planova i ciljeva koje je Zoran postavio“, naveo je Živković koji je obavljao funkciju premijera posle ubistva Đinđića.

Po oceni Živkovića godinu dana nakon ubistva Đinđića usledila je politika „koja bi mogla da se zove politikom ‘Dorijan Grej’, odnosno ‘samo da ja na vlasti budem lep i pametan, nije važno šta će biti sa državom“.

Ocenio je da je takva politika „stvorila uslove da se 2012. godine izvrši kontrarevolucija i da se snage poražene 5. oktobra, oni pojedinci koji su 90-tih godina gurnuli Srbiju u krv, rat i beznađe, vrate i ponovo zauzmu vlast“.

„Možda se sada kupaju svake subote, možda i znaju sva slova abecede, ali generalno vode istu politiku kao što je bila 90-tih godina, a to je katastrofalno pogubno za našu državu“, rekao je Živković.

Ocenio je da bi Srbija „već desetak ili više godina bila član EU“ da nije bilo atentata na Đinđića.

„Standard u Srbiji bio bi duplo veći nego što je sada, iza nas bi po standardu bilo desetak država EU. Imali bi apsolutno sigurno snabdevanje strujom, čistom vodom i svim drugim što danas nemamo. Ne bi nam ispadale cisterne i vagoni sa pruga“, naveo je Živković.

Ocenio je i da bi mediji bili „slobodni“ i da „u većini njih ne bi bilo primitivizma kroz neke zadruge“, već da bi mogla da se vidi „i ona druga, prava strana Srbije u prostoru namenjenom za velike stvaraoce iz oblasti muzike, književnosti, slikarstva“.

Živković je dodao da „deca ne bi gledala gde da pobegnu odavde, nego bi razmišljali gde da rade u ovoj državi i kako da napreduju“.

„Svi oni koji su u 90-tim uništavali ovu državu bilo sa političkih pozicija ili pozicija kriminala, a najčešće sa obe te pozicije, bili bi ili lustrirani ili u zatvorima, zbog mnogih krivičnih dela koja su vršili ili zato što ne bi mogli da prođu zakon o ispitivanju porekla imovine“, naveo je Živković.

Srbija bi po njegovim rečima, bila lider Zapadnog Balkana u pogledu dobrih promena.

„Da nije bilo atentata bili bismo ponosni ne samo na delove svoje istorije i pojedince iz istorijskog nasleđa, nego na svoju sadašnjost i na perspektivu za svoju budućnost“, rekao je Živković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.