U trendu

Živković: Krivično goniti odgovorne u slučaju helikopter

Lider Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da je prošao razuman rok za istragu pada vojnog helikoptera, u kojem je poginulo sedam ljudi, i dodao da nadležni u što kraćem roku treba da podnesu krivične prijave protiv onih koji su krivi za nesreću koja se dogodila 13. marta.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, Živković je rekao da građani Srbije i porodice poginulih u padu helikoptera imaju pravo da znaju istinu o toj nesreći, a nadležne službe obavezu da u najkraćem roku stave tačku na taj slučaj i podnesu krivične prijave.On je kazao da su za nesreću krivi svi koji su zloupotrebljavali svoj položaj u situaciji spašavanja.

„Ako se istraga ne završi uskoro, biće jasno da Vlada Srbije kroz ceo sistem sprovodi apsolutnu diktaturu gde može da se ne desi ništa nekome ko je blizak vlasti, a posebno ako je blizak predsedniku Vlade (Aleksandru Vučiću). Takva Srbija ne može u Evropu“, ocenio je Živković.

Kako je naveo, ministar odbrane je kriv jer je inicirao akciju spašavanja, a nije nadležan za komandovanje u vojsci, načelnik generalštaba je kriv jer to nije sprečio kao i komandant vazduhoplovstva, dok je predsednik države kriv jer nije preduzeo ništa povodom toga da budu kažnjeni odgovorni.

On je kao krivca prozvao i predsednika Vlade koji je nekoliko puta rekao da preuzima odgovornost na sebe u vezi nesreće i zato što je nekoliko puta u javnosti davao informacije iz istrage.

Živković je najavio da će na sajtu Nove stranke danas biti objavljen izveštaj direktora Direktorata civilnog vazduhoplovstva koji je pisan dan nakon nesreće, a u kome se navodi komunikacija nakon pada helikoptera.

Prema njegovim rečima, izveštaj vrlo jasno potvrđuje da je helikopter podignut u nemogućim uslovima za let, da je MUP odbio da podigne svoj helikopter zbog loših vremenskih uslova kao i da je promenjeno mesto sletanja sa vojnog aerodroma u Batajnici na aerodrom „Nikola Tesla“.

Živković je napomenuo da je beba, koja je zbog odrona upućena u Beograd helikopterom, mogla biti transportovana preko Kopaonika do Kliničkog centra u Nišu ili Kragujevcu.

On je kao velik problem ukazao i to što je helikopter pao na 800 metara od piste, a nađen tek dva i po sata od pada, što pokazuje i izveštaj direktorata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.