Živković: Vučić bez većine za promenu Ustava

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u novom sazivu parlamenta neće imati dvotrećinsku većinu za promenu Ustava Srbije.

Živković je agenciji Beta rekao da je promena Ustava zadatak koji je Vučić dobio od onih koji ga podržavaju iz Evrope, pa i nekih drugih zemalja, ali da nije realno da ga ispuni u ovakvom sazivu parlamenta.

„On je dobio zadatak od onih koji ga podržavaju  –  a to su službenici na nižim nivoima po ministarstvima inostranih poslova Evrope, pa i nekih drugih zemalja, da promeni Ustav u vezi s položajem Kosova, kao i jedan deo koji se tiče izbora poslanika i izbora predsednika Srbije“, rekao je Živković koji će biti poslanik i u novom sazivu Skupštine.

Živković je kazao da Ustav ima dosta nedostataka i da treba precizno definisati autonomiju Vojvodine koja treba da bude ograničena samo državnošću Srbije, i da budu jasno utvrdjeni odnosi centralne vlasti u Beogradu i vojvodjanskih vlasti.

On je naveo da Srbiju ne treba decentralizovati kroz izmišljanje regiona kojih nikada nije bilo u Srbiji, već kroz jačanje lokalne samouprave, odnosno opština i gradova.

„Samo kroz jačanje lokalne samouprave može da se dodje do toga da se Srbija decentralizuje na adekvatan način, a to jeste u tradiciji Srbije, koja je u svojoj istoriji imala lokalne samouprave s većim nadležnostima“, dodao je Živković.

Po njegovim rečima, predsednik Srbije treba da bude biran u parlamentu, i da kandidati budu oni koji nisu politički aktivisti i koji su svojim životom i profesionalnom karijerom došli do pozicije i standarda da mogu da budu pravi predstavnici gradjana.

„Mi sada imamo predsednika koji ima prevelik legitimitet, jer je biran od gradjana, a nadležnosti praktično i da ne postoje, osim komandovanja vojskom u ratu, a mislim da niko ne bi voleo da dodje do konzumacije te njegove mogućnosti. Ostalo su čestitke, pozdravi i podela ordenja, bar kako to sad izgleda u kabinetu sadašnjeg predsednika“, rekao je Živković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.