Žofre i Anke Konrad: Tvrđava Fetislam će podstaći razvoj Kladova i regiona

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre i ambasadorka Nemačke Anke Konrad ocenili su večeras u Kladovu da će rekonstruisana tvrđava Fetislam podstaći razvoj i tog grada i celog Donjeg Podunavlja.

Na svečanom otvaranju tvrđave Fetislam, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Žofre je rekao da se ulaganjem u očuvanje kulturnih i istorijskih spomenika podstiče razvoj turizma koji ima sjajan potencijal u tom regionu.

„EU i Nemačka su uložile 24,3 miliona evra u projekat ‘EU za kulturno nasleđe i turizam’, u cilju razvijanja lokalnog turizma i razvoja potencijala koji će stvoriti nova radna mesta i podstaći mlade ljude da ostanu u regionu. Nismo se fokusirali samo na obnovu tvrđave, već smo paralelno razvijali i podršku malim lokalnim kompanijama kako bismo poboljšali turističku ponudu“, kazao je Žofre.

Naveo je da je tvrđava Fetislam rekonstruisana u okviru nekoliko projekata finansiranih iz pretpristupnih fondova i fondova prekogranične saradnje EU, sa Rumunijom i Nemačkom.

„Posebno sam srećan što je letnja pozornica koju otvaramo večeras takođe rekonstruisana u partnerstvu EU i vlade Srbije i siguran sam da će ona ponovo imati ulogu koju je imala nekad, sa brojnim atraktivnim kulturnim događajima“, rekao je Žofre.

On je zahvalio svim partnerima koji su učestvovali u projektu obnove tvrđave, vladi Srbije i resornim ministarstvima, opštini Kladovo, vladi Rumunije, koja je podržala rekonstrukciju kroz dva prekogranična projekta, vladi Nemačke, koja je sufinansirala projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ i nemačkoj razvojnoj agenciji GIZ koja je projekat realizovala.

„Tvrđava Fetislam je deo srpskog kulturnog nasleđa, ali je deo i našeg zajedničkog evropskog nasleđa, naše zajedničke prošlosti. Stoga zajedno brinemo o očuvanju tvrđave zarad naše zajedničke budućnosti“, kazao je Žofre.

Nemačka ambasadorka Konrad rekla je da je otvaranje rekonstruisane tvrđave Fetislam „važan događaj za ljude u Srbiji, ali i u EU“.

„Tvrđava Fetislam je divan primer bogate kulturne baštine Srbije, ali je ona deo i evropske kulturne baštine. Smeštena na obali Dunava, ona povezuje Srbiju sa susedima i Evropom i podstaći će još više ljudi da istražuju kulturno nasleđe Srbije. Otkrivanje kulturnog nasleđa podstiče turizam, i Kladovo je odličan primer kako kombinacija turizma i kulturnog nasleđa doprinosi lokalnom razvoju“, kazala je.

Konrad je navela da turizam može pomoći da se podigne svest o značaju kulturnog nasleđa za identitet regiona i zajednica i izrazila uverenje da će obnova tvrđave povećati atraktivnost Kladova za posetioce iz celog sveta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.