U trendu

Žofre: Napredak u vladavini prava i dijalogu sa Prištinom ključni za ubrzanje evropskog puta …

Šef Delegacije EU u Beogradu Emanuele Žofre izjavio je na današnjem sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da dalji napredak u oblasti vladavine prava i dijaloga sa Prištinom ostaje od ključnog značaja za ubrzanje evropskog puta.

Žofre je, kako je saopštio Vučićev kabinet, takođe istakao važnost progresivnog usklađivanja Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

On je, kako se navodi, ponovio punu podršku Evropske unije evropskoj perspektivi Srbije i njenim naporima u sprovođenju reformi i rešavanju svih otvorenih pitanja.

Vučić je rekao da Srbija „nastavlja posvećeno da radi na realizaciji reformske agende koja je u skladu sa njenom evropskom orijentacijom i nacionalnim interesima, uključujući snažno zalaganje za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i normalizaciju odnosa sa Prištinom uz posredovanje Evropske unije“, piše u saopštenju.

Izrazio je nadu da će zemlje članice EU do kraja godine dati „zeleno svetlo“ za otvaranje klastera 3 u pristupnim pregovorima, za koji je, kako je kazao, „Srbija u potpunosti spremna“, i da će kroz poglavlje 35 biti prepoznati „svi napori koje Beograd čini u cilju pronalaženja i primene kompromisnih rešenja u dijalogu sa Prištinom“, navodi se.

Vučić je ponovo izrazio zahvalnost Evropskoj uniji na podršci u realizaciji projekata u oblasti energetike i putne infrastrukture, rekavši da je to za Srbiju od izuzetnog značaja i da ona ostaje „ozbiljan, odgovoran i pouzdan“ partner Unije, dodaje se.

U saopštenju se navodi da su Vučić i Žofre razgovarali i o dodatnom unapređenju saradnje Srbije i EU, ekonomskim odnosima i projektima iz oblasti infrastrukture i zelene agende.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.