U trendu

Žofre: Važan sastanak pregovaračkih timova Beograda i Prištine

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre ocenio je da je važno što se sastanak pregovaračkih timova Beograda i Prištine za danas najavljen u Briselu, održava svega nekoliko dana pošto je prihvaćen evropski predlog.

„Sada se sve svodi na primenu novih sporazuma i starih sporazuma i zato je toliko važan ovaj sastanak danas“, rekao je Žofre u razgovoru za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Istakao je da je suština da se postavi spisak obaveza koje se moraju brzo sprovesti.

Na pitanje kada će tema Zajednice srpskih opština biti na dnevnom redu sastanka, koji danas treba da bude o energetici i nestalim osobama, Žofre je rekao da je to jedan od važnih aspekata pregovora i da EU želi da se i o tome govori, a i da se sprovede u delo.

„Zajednica srpskih opština (ZSO) je važna tema koja mora da se isprati i mora da se ide ka sprovođenju što je pre moguće. Naravno, to sve mora da se desi u kontekstu kada su obe strane spremne na kompromise“, rekao je Žofre.

On je rekao to će biti jedan od prioriteta pregovarača.

U Briselu se danas održava sastanak šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija o sprovođenju sporazuma iz Ohrida.

Upitan da je je primena sporazuma iz Brisela i aneksa iz Ohrida uslov ili prečica za Srbiju na putu ka EU, Žofre je ukazao da to nije nikakav novi uslov jer je Srbija kad je pristupila pregovorima sa EU već tada odlučila da će normalizacija odnosa sa Prištinom biti deo okvira pregovora.

„Postoji poglavlje 35 koje se odnosi na ovo pitanje i sada moramo da ažuriramo to poglavlje: da se uključe nove obaveze koje su strane prihvatile u Ohridu i Briselu. Ovo je prilika, siguran sam, za Srbiju jer što pre krenemo sa primenom ovih obaveza, Srbija će se više približiti EU“, naglasio je Žiofre.

On je istakao da je ovo prilika za Srbiju i da, što pre krene s primenom obaveza, sve će se više približavati EU.

U osvrtu na to što je Srbija poslednji put „klaster“ u pristupnim pregovorima otvorila još u decembru 2021, Žofre je rekao da je to pitanje sada u rukama zemalja članica.

Kada je otvoren taj „klaster“, Evropska komisija je ukazala da je Srbija tehnički spremna za otvaranje „Klastera tri“, rekao je on i dodao da sada zemlje članice treba da donesu odluku.

„Da bismo došli do toga, mislim da je jasno šta treba da se učini: s jedne strane vladavina prava, mediji, borba protiv korupcije, a drugo je korak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“, rekao je Žofre i ocenio da je nova prilika zamah postignut u Briselu i na Ohridu.

On je rekao da je i spoljna politika postala važno pitanje, da su to sve pitanja koja moraju da se usklade, i da EU mora da sarađuje s Vladom Srbije da bi se „na svim frontovima približili otvaranju novog klastera i zatvaranju klastera u budućnosti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.