U trendu

Zorana Mihajlović osudila pokušaje da se zaboravi ko je bio na kojoj strani u Drugom svetskom ratu

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je povodom današnjeg Dana pobede nad fašizmom osudila pokušaje da se promeni istorija i da se zaboravi ko je bio na kojoj strani tokom Drugog svetskog rata, i ocenila da su antifašistička baština i vrednosti antifašizma danas više nego ikada pre potrebne Evropi i svetu.

Navodeći da je Srbija uvek bila na strani antifašizma, ona je u saopštenju navela da je Evropa najispravniji put za Srbiju i da su „istinske vrednosti Evropske unije i antifašizam jedno i nerazdvojivo“.

„Svedoci smo pokušaja da se promeni istorija i da se zaboravi ko je bio na kojoj strani tokom Drugog svetskog rata. Slušamo kako danas i nije važno ko je bio na strani fašizma, a ko je branio slobodu svog naroda, ali i čitave Evrope. Ali, važno je da čuvamo sećanje na sve žrtve koje je Srbija dala za pobedu nad fašizmom, jer zahvaljujući njima mi danas živimo u slobodi“, rekla je potpredsednica Vlade.

Dan pobede nad fašizmom i obeležavaju se 9. maja jer je tog dana 1945. godine predajom nacističke Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi. To je i Dan Evrope jer je pet godina po okončanju Drugog svetskog rata, 9. maja 1950, Vlada Francuske objavila Deklaraciju o stvaranju zajednice Francuske i Nemačke za ugalj i čelik, što je bila preteča EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.