U trendu

Zorana Mihajlović: Srbija 40. na svetu po rodnoj ravnopravnosti

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je danas izjavila da je po izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o stanju rodne ravnopravnosti, Srbija na 40. mestu medju 144 zemlje i da je u odnosu na prošlu godinu po tome napredovala za osam mesta.

„Srbija je danas najbolje plasirana zemlja u regionu kada je u pitanju rodna ravnopravnost, ostavivši iza sebe Hrvatsku na 54. mestu, Bosnu i Hercegovinu na 66. poziciji, Makedoniju na 67, a Crnu Goru na 77. mestu“, rekla je Mihajlović koja je i predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost.

Svetski „Indeks rodnog jaza“ (Gender Gap Index) meri dostignuća u rodnoj ravnopravnosti u četiri oblasti: ekonomska participacija i šanse, obrazovna postignuća, zdravlje i trajanje života, i političko osnaživanje.

Mihajlović je navela da je Srbija poboljšala plasman u domenima zdravlja, obrazovanja i političkog osnaživanja žena, dok je u domenu ekonomske participacije zadržala prošlogodišnji skor.

Podsetila je da je Srbija uvela rodno odgovorno budžetiranje i da je jedina van Evropske unije izradila Indeks rodne ravnopravnosti.

„U prethodne tri godine, od kada postoji Koordinaciono telo, uradili smo mnogo kako bi se položaj žena u Srbiji popravio“, rek Mihajlović i nabrojala: „Jačamo institucije, donosimo zakone i strategije, osnažujemo saradnju sa organizacijama civilnog društva, pokrećemo i podržavamo kampanje za dobrobit žena“.

„Drago mi je da su naši napori prepoznati i na svetskom nivou i ovo je samo podstrek svima nama da nastavimo da se borimo za društvo jednakih šansi za sve njegove gradjanke i gradjane“, kazala je Zorana Mihajlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.