U trendu

Zvaničnik EU: Srbiji je mesto u EU kao punopravnoj članici

Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Shinas izjavio je danas u Beogradu da želi da Srbija bude deo „porodice Evropske unije (EU) posebno u ovom izazovnom vremenu kada su mir i bezbednost našeg kontinenta u pitanju“.

„Potupno smo tome posvećeni. Jedinstvo nam je još važnije danas“, rekao je Shinas posle potpisivanja u Vladi Srbije ugovora o „grantu“ EU od 36 miliona evra Komesarijatu Srbije za izbeglice i migracije.

On je napomenuo da to ne znači da Srbija treba da prekine svoje posebne odnose – istorijske, kulturne, ekonomske, političke, s drugim zemljama već da ide u istom pravcu sa svojim najbližim suserima a „uskoro i članovima porodice“ – kada bude ušla u EU.

Naglasio je da Srbija svoju evropsku budućnost drži u svojim rukama i veruje da će ostati odlučna u procesu pristupanju EU.

Premijerka i mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić je zahvalila Shinasu zbog te njegove poruke gradjanima Srbije, iako, naglasila je, nije morao jer je današnji sastanak bio o migracijama.

„Ta poruka da se nada da ćemo uskoro biti deo porodice EU kao njen punopravan član, ono je što nam je u ovom trenutu najvažnije“, navela je Brnabić.

Ona je istakla da je to „poruka koja je neophodna da je čujemo i želimo da je čujemo u ovim izuzetno teškim vremenima“.

Ugovor su potpisali komesar za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević i šef Delagacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar