U trendu

ZZS i AKCIJA:Nadležni da hitno reaguju zbog alarmantih izveštaja o položaju radnika u Linglongu

Zajedno za Srbiju (ZZS) i Otvorena gradjanska platforma AKCIJA zatražili su danas hitnu reakciju nadležnih organa kojima su organizacije civilnog društva u Srbiji dostavile odgovarajuće prijave „povodom alarmantnih izveštaja o položaju radnika u preduzeću ‘Linglong'“.

Kako su upitali u saopštenju, „da li vlast prikriva aktivnosti kineskih investitora“ i zašto niz nadležnih oragana nisu pokrenuli postupke kao što su tužilaštvo, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo zdravlja, policija, Inspektorat za rad i Zaštitnik gradjana.

„Ustav Republike Srbije koji zabranjuje ropstvo i položaj sličnom ropstvu, trgovinu ljudima i prinudni rad, još jednom je pregažen. Oko 500 radnika iz Vijetnama, koji se trenutno nalaze u Zrenjaninu, živi i radi u uslovima koji su nedostojni svakog živog bića“, naveli su ZZS i AKCIJA.

Kako su naglasili, „nedopustivo je da u 21. veku u Srbiji radnici žive u betonskim barakama u kojima su uslovi gori nego u zatvorskim ćelijama, bez osnovnih uslova za život i da im se oduzimaju pasoši i pravo da se slobodno kreću“.

„Koji je to i čiji ekonomski interes Srbije koji može opravdati ovako brutalno kršenje ljudskih prava i naših domaćih zakona? Moramo stati na put investicijama koje ne samo zagadjuju našu životnu sredinu već na svirep način ugrožavaju slobodu i život ljudi“, poručili su ZZS i AKCIJA.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.