U trendu

Abazović: Sve će proteći mirno na ustoličenju Joanikija

PODGORICA – Potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je večeras da država garantuje da će sve proteći mirno 5. septembra na Cetinju, za kada je zakazano ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

„Državni organi apsolutno su spremni da garantuju ustavna prava svim građanima Crne Gore. Uprava policije u potpunosti ima kontrolu nad svim što se dešava, a sve su službe spremne, deluju timski, bez trzavica“, rekao je Abazović za RTCG.

Na sednici Veća za nacionalnu bezbednost danas je zaključeno da je situacija u Crnoj Gori je „redovna, stabilna i mirna.“

Na pitanje, garantuje li država da će takva ostati nakon 5. septembra, Abazović je odgovorio potvrdno.

„Što se tiče najavljenih okupljanja, mi ćemo preduzeti sve i državni organi su apsolutno spremni da garantuju ustavna prava svim građanima Crne Gore. U kontekstu javnih okupljanja, oni koji žele da protestuju mogu da protestuju, ali na javan i miran način uz obavezu prijavljivanja skupa, što se dosad nije dešavalo, a sa druge strane, ljudi motivisani religijskim slobodama, mogu svoje obrede da obavljaju na način koji je bez restrikcija“, kazao je Abazovović.

Upitan da li jedan deo policije može da se ogluši o naređenja, Abazović je rekao da je komandna struktura apsolutno pod kontrolom.

„Odgovorno tvrdim, a verujem da ovo može da potvrdi i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, da uprava policije i komandna struktura apsolutno, kao možda nijedan organ u državi, u potpunosti ima kontrolu nad svim što se dešava“, naveo je Abazović.

On navodi da je dužnost države da apeluje i na MCP i na ljude koji „protestuju iz nekih svojih razloga, da svi daju doprinos da se ovo završi bez tenzija“.

„Na taj način daćemo doprinos da se fokus sa nekih tema koje ne daju ništa produktivno Crnoj Gori, konačno skrene na teme značajne za život i rad svih ljudi. Siguran sam da će taj razum preovladati“, poručio je Abazović.

On je kazao da službe bezbednosti u narednom periodu imaju više aktivnosti, prve će biti vezane za posetu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana 28. avgusta, a druge za 4. i 5. septembar na Cetinju.

„Moguće da će u međuvremenu biti još nekih okupljanja manjeg karaktera, ali u svakom slučaju pristupili smo vrlo ozbiljno, napravili smo nekoliko potencijalnih scenarija“, objasnio je Abazović.

Potpredsednik crnogorske vlade dodao je da na Cetinju u nedelju nije bilo incidenata, osim što skup nije bio prijavljen.

„Ovo ad hok okupljanje građana nije baš ad hok, zato što se to radi permanentno preko medija i društvenih mreža, ali sa aspekta službe sve je bilo u potpunom redu“, zaključio je Abazović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.