U trendu

Obustavljena istraga protiv Davora Dragičevića

BANJALUKA – Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci donelo je naredbu o obustavi istrage protiv Davora Dragičevića, oca mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića koji je nastradao 2018. godine, rekao je Dragan Tolimir, advokat Davora Dragičevića.

On je za Radio slobodna Evropa (RSE) podsetio da je istraga vođena od decembra 2018. godine zbog navoda o ugrožavanju bezbednosti ministra unutrašnjih Republike Srpske Dragana Lukača.

Davor Dragičević optužio je najviše funkcionere MUP-a RS za umešanost u ubistvo njegovog sina, nakon čega je prijavu protiv njega podneo ministar Dragan Lukač.

“To se odnosilo na istup Davora Dragičevića ispred Narodne skupštine RS, te izjave da je za Davidovu smrt kriva država, kad je i redom navodio imena ljudi na pozicijama. Oni su smatrali da je to pretnja i ugrožavanje sigurnosti. Ali, sada je jasno da Tužilaštvo nije utvrdilo da postoji obeležje krivičnog dela, te da su svi ti postupci bili u svrhu zastrašivanja”, kaže Tolimir.

Podsetio je da se identičan postupak protiv Davora Dragičevića vodi pred Okružnim javnim tužilaštvom u Prijedoru.

“Očekujem i da ona bude obustavljena, što će značiti da, koliko znam, više nema nijednog postupka koji se vodi protiv Davora Dragičevića”, kazao je Tolimir.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo telo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas. Okolnosti pod kojima je umro i dalje nisu razjašnjene.

Od kraja marta 2018. godine roditelji mladića Davor Dragičević i Suzana Radanović i grupa „Pravda za Davida“ na banjalučkom Trgu Krajine organizirali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu, podseća RSE.

Roditelji su ekshumirali telo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, pritiscima, kao i hapšenjima građana koji su ih podržavali, dodaje RSE.

Tužilaštvo BiH je 14. aprila 2021. godine odlučilo da preuzme predmet u vezi s nestankom i smrću Davida Dragičevića od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.