U trendu

AFP: Samit EU-Balkan u senci Trampovih izazova u Evropi

Evropljani će na samitu u Bugarskoj pokušati da udahnu nov život odnosima sa zapadnim Balkanom, koji bi mogli da ostanu u drugom planu u odnosu na raspravu o diplomatskim izazovima koje američki predsednik Donald Tramp ima sa EU.

Sastanak evropskih lidera sa liderima šest zemalja – Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Kosovom – ima za cilj „uspostavljanje bliskih veza“ sa regionom u kojem Rusija pokušava proširiti svoj uticaj, navodi Frans pres.

Medjutim, 28 čalnica EU će, kako je planirano, u sredu uveče u Sofiji prvo raspravljati o odgovoru na odluke SAD da se povuku iz iranskog sporazuma o nuklearnom pitanju i da ne dodele trajno izuzeće EU iz iz taksi na uvozni čelik i aluminijum.

Pitanje Kosova je „naročito kompleksno za EU“, navodi Frans pres i dodaje da je Unija „zabrinuta zbog stalnih zastoja u normalizaciji odnosa Srbije i njene bivše pokrajine“.

U nacrtu zaključaka samita, u koji je AFP imao uvid, države članice ponavljaju „nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi“ balkanskih zemalja, ali pažljivo izbegavaju upotrebu reči „pristupanje“ ili „proširenje“.

U tekstu se naglašava potreba za poboljšanjem „povezanosti“ kroz ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, razmenu u oblastima obrazovanja i kulture, kao i jačanje veza pred „zajedničkim izazovima“ poput bezbednosti i migracija.

U zaključcima se ne pominje pitanje ruskog uticaja na Balkanu, ali se navodi spremnost da se sa balkanskim zemljama saradjuje „u borbi protiv dezinformacije i drugih hibridnih aktivnosti“.

Rusija je u poslednjih nekoliko godina povećala medijsko prisustvo u regionu Balkana, ali njen uticaj nije konkretizovan na političkom ili ekonomskom planu.

Proruski kandidati nisu uspeli da osvoje vlast u Crnoj Gori, koja se prošle godine pridružila NATO uprkos protivljenju Moskve. U Makedoniji, nacionalistički kandidat koji je imao podršku Moskve izgubio je od prozapadnog kandidata na izborima.

U Srbiji se Rusija oduvek smatrala važnim saveznikom, ali nivo ruskih ulaganja ostaje simboličan u poredjenju sa ulaganjima iz EU i njenih država članica, navodi Frans pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.