U trendu

Ahmeti: Albanci ne mogu da budu ispod 25 odsto na popisu

SKOPLJE – Lider vladajuće albanske partije u Severnoj Makedoniji DUI Ali Ahmeti izjavio je da Albanci u toj zemlji na predstojećem popisu ne mogu da budu ispod 25 odsto, koliko su inače bili na poslednjem popisu u toj zemlji sproveden pre 19 godina, prenosi portal Plusinfo.

Ahmeti je tu konstataciju obrazložio time da Albanci u Severnoj Makedoniji imaju stopu nataliteta koja je u porastu.

Inače visoki funkcioner Ahmetijeve stranke Arbr Ademi je prošle sedmice izjavio da ta stranka neće priznati rezultate popisa u Severnoj Makedoniji ukoliko se pokaže da su Albanci u toj zemlji ispod 20 odsto stanovništva.

Ademi, koji je i bivši ministar obrazovanja, naveo je da je u školskoj 2017/2018. godini upisano 121.727 Makedonaca, odnosno 64,22 odsto i 60.709 Albanaca, odnosno 32,15 odsto.

Takođe poslanik iz redova opozicione Alijanse za Albance u makedonskom Sobranju Halil Snopče izjavio je da je procenat Albanaca u Severnoj Makedoniji preko 29 odsto.

„Ukoliko uzmemo podatke iz 2002. godine i analiziramo statisticke brojke rođenih i preminulih od 2013. do 2019. godine, garantujem da su Albanci iznad 29 odsto“, rekao je Snopče.

Popis u Severnoj Makedoniji treba da bude sproveden u aprilu ove godine. On je prvobitno trebao da se održi prošle godine, ali je zbog pandemije korone virusa odložen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.