U trendu

Otkriće: Da DNK određuje granice Srbi, Hrvati i Bošnjaci bili bi jedan narod!

Jedan korisnik Reddita objavio je promenjenu kartu Evrope koja bi ovako izgledala da se na osnovu DNK naroda Starog kontinenta određuju granice.

Radi se o tzv. „haplogrupama“ po kojima nema nikakve razlike između Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Karta Evrope donosi i neka iznenađenja – po njoj, na primer nema razlike između Britanaca, Italijana i Portugalaca, prenosi Index.hr.

Evo i kompletnog prikaza:

 

Haplogrupa R1b

Najčešće je prisutna u zemljama zapadne Evrope, ali i u nekim delovima Rusije kao i srednje Afrike.

Haplogrupa R1a

Proširena je na velikom području Evroazije, proteže se od Skandinavije, srednje Evrope, juga Sibira pa sve do juga Azije.

Haplogrupa N

Široko je rasprostranjena na severu Evroazije, a može se pronaći i na drugim područjima poput jugoistoka Azije, pacifičkog područja, jugozapada Azije te na jugu Evrope.

Haplogrupa I1

Ova haplogrupa najčešća je u Švedskoj i na zapadu Finske. I-M253 nosi 35-38 posto muškaraca u Švedskoj, 32,8 posto muškaraca u Danskoj , 31,5 posto muškaraca u Norveškoj te oko 28 posto muškaraca u Finskoj.

Haplogrupa I2

Ova haplogrupa svoj vrhunac doseže na Balkanu gde su muškarci, prema nekim istraživanjima, najviši na svetu s prosekom visine od 185,6 centimetara. Ovoj haplogrupi pripadaju Srbi, Hrvati, Bošnjaci,Crnogorci…

Haplogrupa J1

Rasprostranjena je na mnogim područjima Bliskog istoka i delovima Kavkaza, Sudana i Etiopije.

Haplogrupa J2

Pronalazi se i u zapadnoj, središnjoj i južnoj Aziji, delovima Evrope i severne Afrike, ali najčešće se povezuje sa severozapadom Azije.

Haplogrupa E

Većina članova haplogrupe E-M96 pripada samo jednoj od identifikovanih subgrupa i taj uzorak je redak. E1a i E-M75 nalaze se gotovo isključivo u Africi.

Haplogrupa G

Haplogrupa G-M201 najčešće se pronalazi u Gruziji, a može se pronaći i među manjinskim stanovništvom Kavkaza.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)