U trendu

„Ako Blajburg padne, to je početak kraja hrvatskog naroda“

Ultradesničarska Hrvatska stranka prava (HSP), reagujući na odluku Katoličke crkve u austrijskoj pokrajini Koruškoj da ove godine ne dozvoli slavljenje mise zadušnice ustašama pobijenim na blajburškom polju, saopštila da „ako Blajburg „padne“, to je početak kraja hrvatskog naroda“.

Hina prenosi da je HSP istakla da je „istorijska odgovornost“ na hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i poručila da će „pravaši i dalje dolaziti na molitvu i poklon nevinim žrtvama Blajburga“.

„U svetlu šokantne i neprimerene vesti, odbijanja koruškog biskupa da se ove godine održi misa i komemoracija na Blajburškom polju na kojem su partizansko- komunistički zločinci poubijali desetine hiljada razoružanih hrvatskih vojnika, civila, dece, žena i staraca smatramo da smo dužni da podsetimo javnost da svi problemi oko ove komemoracije i mise koincidiraju sa dolaskom Ive Sanadera na vlast, a kulminiraju sa sadašnjim premijerom Plenkovićem i njegovim koalicionim partnerom SDSS-om Milorada Pupovca, koji je u ovoj koaliciji nesporni autoritet u istorijskim i ideološkim manipulacijama“, piše u saopštenju HSP.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović reagovala je prethodno na odluku Katoličke crkve u Koruškoj poručivši da „ne može da se meša u odnose između crkvenih vlasti, ali da kao Hrvatica i katolička vernica duboko žali zbog takve odluke“,prenosi Hina.

Podseća se da je Katolička Crkva u Koruškoj odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog toga jer smatra da se se ova misa politički instrumentalizuje.

Navodi se da je Hrvatska biskupska konferencija (HBK) juče „izrazila duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dozvoli slavljenje mise zadušnice na blajburškom polju“ i „u celini odbacila i razloge koji se navode za takvu odluku“. Smatraju da „uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskog naroda znači nepoštovanje žrtve i gubitak osećaja za patnju nedužnih“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.